Имотите в София с рекорд – €10 000 за квадрат

0

„Това, което младите предприемачи имат сега като бонусq е онлайн присъствието. Социалните мрежи са евтин маркетинг, който може да се използва. Това и непрекъснатите лекции по различни бизнес теми, са нещата, от които младите трябва трябва да се възползват, когато започват бизнес“, каза пред bTV предприемачът Владимир Колев.

По думите му пречките за започване и водене на бизнес у нас най-вече са по линия на бюрокрацията.

„В момента лихвите по ипотечните кредити в страната са добри. Това е една от основните причини за презастрояването и за така наречения „имотен балон“. Никой обаче не може да знае със сигурност докога тези лихви ще са ниски.

Това е страховито, защото много хора си купуват имоти на кредит, пускат ги под наем, но техните заплати не се повишават толкова бързо колкото цените на имотите. Има цени на имоти в София, които са се увеличили с 300% за 2 години. В САЩ годишният процент на увеличение на имотните цени е 9%“, каза Колев.

Освен това много строители са алчни, правят спекулации само и само да продадат имотите си. Държавата и общините трябва да регулират тези процеси, добави той.

Колев разкри, че в центъра на София вече има имоти, чиито квадратен метър е стигнал 10 000 евро. В центъра на Париж квадратният метър средно е около 20 000 евро. Но като сравним стандарта на живот и заплатите у нас и във Франция, ще видим парадокса, казва още предприемачът.

По думите му към момента, спрямо ипотечните кредити, инвестицията в имот е рентабилна. Тук обаче важно условие е да се избира имот, който има перспектива за дългосрочна инвестиция, а не просто да купите някакъв имот, обясни той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.