Индексът за медийна грамотност 2023: България е най-уязвима към дезинформация в ЕС

0

България е на последно място сред държавите от ЕС в Индекса за медийна грамотност за 2023 година, съобщиха от Фондация „Институт Отворено общество – София“, предаде БТА.

Страната ни заема 35-о място от общо 41 оценени страни в Европа, което я поставя сред държавите, които са най-уязвими към дезинформацията.

Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления на базата на индикатори за качество на образованието, медийна свобода, доверие в хората и е-участие.

С резултат от 31 точки от максимални 100, България все пак изпреварва своите съседи Турция (36-то място с 29 точки) и Република Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изостава от другите си съседи Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки).

Според клъстерния анализ, разделящ страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в 4-и предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-и клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Република Северна Македония, Косово и Грузия, казват от Фондация „Институт Отворено общество – София“.

В сравнение с индекса за 2022 г., България пада с две места – от 33-о през 2022 г. до 35-о място през 2023 г., като губи и 2 точки – от 33 точки през 2022 г. до 31 точки през 2023 г. Страната обаче остава в същия 4-и клъстер от общо пет такива. България се представя най-зле по индикаторите, свързани с образованието и свободата на медиите, а най-добре – по показателите за новите форми на гражданско участие.

Цялостната класация на новия Индекс за медийна грамотност 2023 е оглавявана от Финландия, която е на 1-во място сред 41 държави в Европа със 74 точки от 100 възможни. Тя остана неизменен лидер в шестте издания на индекса от 2017 г. насам. Дания заема втората позиция със 73 точки, следвана плътно от Норвегия на трето място със 72 точки. Естония и Швеция си поделят съответно 4-о и 5-о място, като и двете държави получават отлични резултати от по 71 точки.

Грузия се намира на дъното на класацията с резултат от 20 точки, заемайки 41-во място. Косово е предпоследната 40-а позиция с 21 точки, Република Северна Македония е на 39-о място с 23 точки, а Босна и Херцеговина – на 38-о място с 24 точки.

„Обезпокоително е, че повечето от най-уязвимите държави към дезинформация, според Индекса на медийната грамотност за 2023 година, са и най-близо до войната в Украйна, започната от Русия, и са сред най-изложените на злонамерена дезинформация“, коментира  авторът на анализа Марин Лесенски. Според него допълнителен трудност е свързана и с обстоятелството, че много от най-уязвимите на дезинформация общества в Европа са в балканските страни, част от които през 2023 г. все още изпитват вътрешна нестабилност и имат сериозни междудържавни проблеми.

Индексът за медийна грамотност е инструмент за оценка и класиране на обществата по отношение на техния потенциал за устойчивост в условията на явленията пост-истина, фалшиви новини и дезинформация. Моделът използва няколко показателя – качество на образованието, свобода на медиите, доверие в обществото и използване на нови инструменти за участие. Индексът преобразува данните в стандартизирани оценки от 0 до 100 (от най-ниска до най- висока) и класира държавите в Европа от 1 до 41 (от най-висока до най-ниска позиция). Индексът е създаден и се издава от „Институт Отворено общество – София“ от 2017 г. насам. При подготовката на индекса се използва и клъстерен анализ, който групира страните със сходни характеристики въз основа на техните резултати, като най-добре представящите се страни попадат в 1-ви клъстер, а най-слабо представящите се – в 5-ти клъстер. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.