Искат оставката на Шишков след поредна авария на водопровод

0

Председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов е поискал оставката на управителя на ВиК Веселин Русев, съобщава БНР. 

Отделно, кметът на Варна Иван Портних иска оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Причината е цялостният хаос в работата на дружеството. Поредната авария на водопровод от тази сутрин в квартал „Бриз“ също допринася за нарастването на недоволството.

Според ГЕРБ, очевидна е неспособността на Русев да се справи с проблеми, свързани с изпълнението на водния проект на Варна на стойност 140 млн лв.

Прeз април стана голямата авария на магистралния водопровод във Варна. Причината е лошо проектиране. Това заяви тогава управителят на водоснабдителното дружество Русев.

Според Русев, водопроводът не е стоманен и не може да издържи на хидравличните удари, които се получават на място с такъв голям наклон. ВиК-Варна няма вина за случилото се, проектът е на МРРБ.

От влизането в експлоатация на водопровода през 2008 година досега на това място са станали 4 големи аварии.

„На сто процента проект на МРРБ. Строителният надзор е бил на“Мотмакдоналдс“, английска компания. Изпълнител, избран от МРРБ“, обясни кметът на Варна Иван Портних.

„Този проблем трябва да се ликвидира или с подмяна на материала в района зад паметника, там където вече се облекчава хидравликата или други алтернативни, по-модерни методи, но това трябва да се обсъди с МРРБ“, обясни инж. Веселин Русев – управител на ВиК – Варна.

Водопроводът захранва курортите във Варна, затова проблемът може да започне да се отстранява есента.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.