ИЗДЪНКА: Измамите в ДАИ катастрофираха в съда

0

Гръмка антикорупционна акция в ДАИ от лятото на 2017 г. е катастрофирала в съда. Това се вижда от електронното деловодство на закрития Специализиран наказателен съд. Миналия ноември съдия Пламен Панайотов и двама съдебни заседатели са оправдали шестимата подсъдими по случая. Все още няма обявени мотиви за присъдата, която не е окончателна и прокуратурата може да я атакува пред апелативния съд.

На 7 юни 2017 г. в автомобилната администрация се проведе акция на ГДБОП, при която бяха задържани повече от 10 души. Тогава беше съобщено, че акцията е във връзка с разследване на корупционни схеми, получаване на подкупи и продажба на шофьорски книжки. Пари били искани от тези, които не можели да вземат шофьорските курсове. Плащало се, за да бъдат приемани като истински неверни данни от изпита по кормуване, обясни говорителят на главния прокурор по онова време Румяна Арнаудова.

В крайна сметка на съд са пратени шестима – Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов.

Всички те сега са оправдани. Според обвинението от неустановена дата през януари 2016 г. до 7 юни 2017 г. в София като главен инспектор в автомобилната администрация Георгиев ръководил организирана престъпна група, в която останалите петима инспектори участвали.

Другото обвинение, по което Георгиев е оправдан, е че на 7 юни 2017 г. приел подкуп от 50 лв., за да не констатира нередности при преглед на записите от камерите от извършен шофьорски изпит.

По време на акцията сегашният главен прокурор Иван Гешев оглавяваше спецпрокуратурата. „Между 50 и 100 лв. е била тарифата за успешно преминаване на практическия изпит от шофьорския курс“, съобщи тогава той. „Пари се дават на инструктора и на изпитващия.

По думите на единия от задържаните парите са били взимани „морално“. „Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме“, цитира част от разпита прокурор Арнаудова.

Иван Гешев обяви престъпленията за „заплаха за националната сигурност“, защото голяма част от катастрофите се дължали именно на неумение да се шофира.

При обиските на арестуваните са открити над 115 хил. лв. „Буквално отвсякъде изскачат пари“, заяви още Гешев тогава. При едно от претърсванията са иззети около 15 хил. лв., скрити в книги.

Според Гешев арестуваният служител обяснил, че изобщо е забравил за съществуването на парите и дори благодарил на полицаите, че му го напомнили.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.