Изрод: Даниел първо опитал да удуши 2-годишната си дъщеря, после ѝ отрязал главата

0

“Убих Биляна. С нож съм прерязал гърлото. Ножа го взех от кухнята, не помня кой нож съм взел, не помня и коя част съм разрязал.”

Това казва пред съда в Габрово 44-годишният Даниел М., който закла като агне двегодишната си родна дъщеря в дома им в Севлиево. Потресаващото зверство стана на 4 февруари 2021 г.

Нова психиатрична експертиза да установи вменяем ли е бащата, е поискал от Апелативния съд във Велико Търново адвокатът на мъжа.

Преди това в края на 2022-а, точно в Деня на християнското семейство, габровските магистрати постановиха доживотна присъда при специален режим на изтърпяване.

Делото стигна на втора инстанция в старата столица, но все още не може да тръгне по същество.

Преди дни бе отложено за втори път, след като на заседанието не се яви нито едно от вещите лица, изготвили предишната петорна психолого-психиатрична експертиза.

Според заключението им Даниел е годен да носи отговорност за ужасяващото детеубийство, чийто мотив остава мистерия. Съдиите във Велико Търново поискаха лично да изслушат експертите, преди да решат нужно ли е ново психиатрично изследване.

След като те не се появиха в залата и не са посочили никаква причина, магистратите им определиха по 100 лв. глоба.

Следващо заседание е насрочено през октомври и по всичко личи, че окончателното произнасяне по зловещата семейна драма няма да е скоро.

“На този етап делото е в известен застой. Имаме една доживотна присъда от окръжния съд. Бащата е признат за лице, което може да носи наказателна отговорност, авторството е безспорно.

По-скоро битката беше около това в какво психическо състояние е извършил деянието.

Петорната комплексна експертиза след едногодишни наблюдения и изследвания, тестове и събеседвания с него установи, че той е бил вменяем. Просто

личностни проблеми са допринесли за мотивацията да извърши такъв акт

срещу едно беззащитно същество”, коментира адвокатът на бившата съпруга на Даниел Теодор Марков.

В Севлиево недоумяват как затвореният, но безобиден пазач в зърнобаза в града, който никога не е проявявал агресия, се е превърнал в хладнокръвен убиец.

Заради работата си на смени той имал възможност да отделя повече грижи за двете си деца, родени през 2010-а и 2018 г. Дори гледал голямата си дъщеря, преди да тръгне на училище.

Имала здравословни проблеми и не я дали на детска градина, разказват познати на семейството.

Според материалите по делото Даниел отключил психични проблеми след вестта, че майка му има рак.

Случило се на 13 януари 2021 г. Той приел много трудно диагнозата. Не искал да говори със съпругата си на тая тема, не можел да спи и получавал силно главоболие.

Пред свидетелка споделил, че е много объркан.

На 17 януари сутринта рухнал на стол в кухнята с вцепенени крака, отпуснати ръце, не говорел, не реагирал на докосване, гледал в една точка и плачел. Жена му се обадила на 112 и в дома им дошъл екип на Бърза помощ. Констатирали, че е получил мозъчен ступор. 

Пренесли го на носилка до линейката и го транспортирали в психиатричната болница в Севлиево. Изписали го оттам с подобрение още на другия ден.

Диагнозата – остра стресова реакция, лекувал вкъщи с медикаменти. На 3 февруари вечерта жена му се обдила на майка си, за да каже, че малката им дъщеря Биляна е настинала и няма да ходи в детската ясла.

За нея ще се грижи баща й, става ясно от описаната фактическа обстановка в кориците на делото.

Сутринта на 4 февруари, след като жена му и по-голямото дете излезли за работа и училище, в жилището останали Даниел, който имал силно главоболие, и двегодишното момиченце.

Болното дете се събудило около 8-8,30 ч. Бащата го занесъл в хола, преоблякъл го и го оставил там да си играе. Отишъл в кухнята да приготви закуска, но не го направил.

Към 10 ч пренесъл малката Биляна в спалнята и детето проплакало.

Подсъдимият го успокоил, после поставил ръка върху лицето му и опитал да го удуши.

Оставил детето полумъртво, взел от кухнята нож и се върнал. Момиченцето лежало, без да плаче, и дишало тежко. Хладнокръвно направил с острието еднократен дълбок разрез отпред на шията.

Смъртта е настъпила за около 5 минути, става ясно от заключенията на съдебния лекар. Щом вече не дишала, бащата просто я завил с юрганчето на леглото.

Взел кухненския нож, оставен на края на леглото, и забил острието в двете си бедра. После с бръснарско ножче нарязал ръцете, дланите и ходилото си. Отишъл в банята, пуснал топлата вода и седнал на пода под душа, за да засили кръвотечението.

Когато водата свършила, излязъл в коридора, но паднал. Все пак успял да стигне до своята спалня, легнал, завил се и затворил очи.

Окървавените тела на детето и на Даниел намерили съпругата и каката

Повиканите медици само констатирали смъртта на момиченцето. Бащата бил в кома. В спешното направили първична обработка на раните и промивка на стомаха.

С диагноза остра стресова реакция и след суициден опит е бил транспортиран в психиатричната болница.

Според медицинските документи е бил в състояние на субступор, неадекватен, неориентиран за време и място и с ретроградна амнезия за предходните часове.

“Бях сигурен, че Биляна не е жива, така си мислех.

Тя беше кротка, не знам защо го направих. Не знам за какво съм си мислел.

Съжалявам за нея, беше първата ми мисъл след това”, ще произнесе Даниел в обясненията си по време на процеса.

“Срязах си вените, защото я убих. Когато бях в психоболницата в Ловеч, исках да се обеся заради това, което направих”, казва още бащата.

“Установено е, че подсъдимият страда от личностно разстройство, емоционално нестабилна личност граничен тип, но състоянието не е психична болест в тесния смисъл на това понятие.

В момента на извършване на деянието той е бил способен да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.”

Това е заключението на комплексната психиатрична експертиза, която вещите лица ще трябва да защитят пред втората инстанция.

Междувременно съпругата на Даниел е успяла да получи развод и заедно с вече 13-годишната им дъщеря се опитват да се справят със спомените си за всичко, станало досега.

Ненавист се е възцарила в хармоничните доскоро съпружески отношения. Двете са частни обвинители и имат уважен иск срещу доскорошния глава на семейството от 110 000 лв.

Майката и дъщерята са напуснали жилището на ужасите на ул. “Отец Паисий” в центъра на Севлиево и са се върнали при родителите на жената. Майката няма да забрави загубата на детенцето си.

Сестричката започва вече да се възстановява, по-скоро една емоционална травма е останала, разказва адвокат Марков. Бащата убиец продължава да е в психиатричната болница на затвора в Ловеч.

“С всяко изминало заседание изглежда все по-добре физически и психически.

Първоначално беше доста отнесен, отслабнал, докато сега вече е добре кондиционално. Приел е съдбата си, по-скоро е опит на защитата да се всее съмнение относно това дали е бил вменаяем”, допълни адвокат Теодор Марков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.