Константин Тренчев съсипа зелените екстремисти: Без въглищата сме обречени, токът скача

0

В случай, че въглищните централи спрат работа, страната ще се изправи пред страхотен дефицит на енергия и ще се наложи внос на по-високи цени. Признанието направи почетният президент на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, с което срина опорките на платените от чужбина екотерористи.

Той припомни, че ние произвеждаме основно ток от два източника – двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и въглищните централи. Но много скоро можем да се лишим от тези източници.

„5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ се очаква да бъде затворен през 2027 г., а 6 блок – 2029 г. Ще отпаднат 2 ГВт от мощностите, които произвеждат ток. Другата концентрация на производство е в Маришкия басейн.

Настоящото правителство е поело ангажимент да затвори тези централи“, предупреди д-р Тренчев, цитиран от БГНЕС.

Според него приказките за перки и фотоволтаици, които ще ни дадат липсващия ток, са най-малкото несериозни. Синдикалистът обърна внимание на данните за производството на електричество от подобни мощности в дните, когато имаше сняг.

„Тогава те не са произвели нищо, защото физически не могат да го произведат“, заяви д-р Тренчев и подчерта, че същото е положението и с вятърните перки, които са много хубави, но са непостоянен източник на енергия. „Вятърът не зависи от политически решения“, подчерта той. Д-р Тренчев е категоричен – перките и фотоволтаиците могат да бъдат само допълващи, но не и базови мощности на една енергийна система.

„Базата са само източници, за които си сигурен, че ще произведат определено количество електроенергия. А не да мине облак, да ти спре вятърът и съответно да няма производство. Всичко това трябва да накара нашите политици да се замислят“, призова почетният президент на КТ „Подкрепа“.

Базовите мощности ще са необходими и ако искаме по нашите пътища да се движат електромобили. „Ако 50% от българския автомобилен парк са електромобили, тогава ще ни трябват още два АЕЦ. Защото електромобилите се движат на ток“, каза д-р Тренчев.

Основната причина за поредицата от безотговорни решения, които застрашават нормалната работа на енергийния сектор, е в мандатното мислене.

„Мандатното мислене на политиците е проблем – даваме обещания, взимаме заеми, запушваме сега устата на миньорите. А откъде ще дойдат парите?

Взимането на заеми товари държавата и тези пари ще трябва да се връщат. Безотговорните решения се взимат от легитимни хора, за съжаление те трябва да се спазват“, каза почетният председател на КТ „Подкрепа“.

Той подчерта, че реформите в големите обществени системи – енергетика, образование, здравеопазване – изискват време, с което днешните политици не разполагат.

„Всяка власт, която идва почва реформи. Реформа, според енциклопедия „Британика“, означава промяна на едно състояние към по-добро, а не към лошо. Ако е промяна към по-лошо, тогава нека му сложим друго име – разсипия, деградация…, но не и реформа.

Не може в тези системи да нямаш хоризонт от 15-20 години напред. Могат да се направят големи бели, което е нашето притеснение. По-подходящото понятие за реформата в енергетиката е разсипия“, заяви д-р Константин Тренчев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.