Кошмар на улицата: Лоши видеа спъват разследването за убития от ток 16-годишен Людмил

0

Видеозаписи с лошо качество стопират разследването за смъртта на 16-годишното момче, което преди година почина след токов удар от необезопасена улична шахта в София. Това става ясно от отговор на Софийска градска прокуратура на въпрос от „Сега“.

„По делото бяха проведени действия за установяването на дейността на няколко лица около и в процесната шахта, както и за установяване на самоличността им. Видеозаписите, на които те са заснети, са с лошо качество, което прави невъзможна идентификацията на лицата.

Поради това беше назначена съдебна компютърна техническа справка, възложена на ГДБОП-МВР, Отдел „Киберсигурност“, сектор Дигитални анализи и открити източници“, но качеството на кадрите от посочените видеозаписи не беше увеличено и подобрено. Ето защо по делото бяха изискани нови справки от Столична община, както и от държавни и частни институции и бяха възложени оперативно-издирвателни мероприятия на органите на МВР“, се казва в отговора.

В момента се извършва ново експертно изследване „с оглед възможността за използване на нов софтуер за подобряване качеството на записите“, твърди още прокуратурата. Освен това са били изискани нови справки от Столична община, както и от държавни и частни институции, но към момента не са получени отговори от общински структури.

Непосредствената причина за токовия удар, убил детето, беше съобщена дни след инцидента – оголен кабел, от който е протекъл ток по металната рамка на шахтата. Очевидци твърдят, че преди Людмил да стъпи върху шахта към пешеходния светофар на бул. “Иван Гешов” и да загине, работници без отличителни знаци са я отваряли и са работили в нея.

Междувременно стана ясно, че Столична община все още не е предприела необходимите мерки. След трагедията през февруари м.г. местната власт, в лицето на кмета Йорданка Фандъкова, се ангажира с поставянето в “спешен порядък” на алармена система върху шахтите в столицата. Целта е да се знае кога са отваряни, както и кой извършва манипулации в тях и кой носи отговорност. Но през декември – 10 месеца след кончината на детето – датичиците на територията на целия град са едва 130.

Сметката показва, че с алармена система са снабдени малко над 3% от всички шахти, собственост на общината. Което на практика означава, че за почти цяла година местната власт е изпълнила малко над 3 на сто от поетия ангажимент, изчисли „Свободна Европа“.

До момента реално няма наказани за трагичния инцидент с 16-годишното момче. На четвъртия ден след като детето загина дългогодишният главен архитект на район „Триадица“ Иван Шишков напусна поста си. Едва ли това може да се нарече поемане на отговорност, тъй като същият към настоящия момент е министър на регионалното развитие в служебния кабинет.

Междувременно от районната администрация отхвърлиха твърденията на голямата община, че назад в годините са били алармирани за незаконните павилиони около и в болницата. Фандъкова каза, че е изпратила писма до район „Триадица“ със запитвания за незаконни обекти, които са оставали без отговор. Божилов отговори, че Фандъкова е питала за незаконни маси, столове, реклами, билбордове, но не и за въпросните павилиони, чието захранване доведе до смъртта на 16-годишното дете.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.