КПКОНПИ се цепи на две – родиха се разследващи инспектори

0

Проектът на ГЕРБ за промени в антикорупционния закон беше одобрен на първо четене в две парламентарни комисии – правна и ресорната за борба с корупцията. Останалите два – този, изготвен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков и гласуван от служебния кабинет и този на „Продължаваме промяната – Демократична България“ не получиха подкрепа.

„За“ предложенията на партията на Бойко Борисов гласуваха депутатите от ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“, БСП и ДПС. „Възраждане“ и Има такъв народ се въздържаха. Промените в закона за антикорупционната комисия са сред тези, които трябва да бъдат направени заради поетите ангажименти по плана за възстановяване и устойчивост.

Това е третият поред парламент, който ще опита да реформира антикорупционната комисия. Досега ГЕРБ твърдеше, че не приема предложенията на Зарков и „Продължаваме промяната“, защото смяташе за противоконституционно да се вменят разследващи функции на антикорупционната комисия. Антикорупционната комисия беше създадена в настоящия си вид при управлението на Бойко Борисов, а партията наложи последователно Пламен Георгиев и Сотир Цацаров за нейни председатели. Цацаров си тръгна сам преди повече от година.

Проектът на ГЕРБ беше внесен на втори юни и в него се вижда, че партията на Борисов са размислили каква да е комисията и дали да има разследващи функции.

Ротация и разследващи функции

Приетият проект предвижда Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да бъде разделена на две, като едната да се занимава с незаконно придобито имущество, а другата – с противодействие на корупцията.

Комисията ще има седем члена, шестима ще се избират от парламента, а един от президента. Председателят ще се сменя на ротационен принцип всяка година. Въвежда се нова фигура – на разследващи инспектори, които ще работят по корупционни престъпления.

Всеки член на комисията трябва да е с висше юридическо образование и да има поне 10 години юридически стаж като към момента на назначаването трябва да е под 60-годишен.В залата по време на обсъжданията в четвъртък беше и временно изпълняващият длъжността председател на комисията за предотвратяване на корупцията Антон Славчев, който зае поста, след като през 2021 година Сотир Цацаров подаде оставка.

„Включването на разследващи функции в антикорупционния орган ще доведе до по-добри резултати при събирането на доказателствата по реда на НПК. Така че, нашето мнение е, че вашите предложения ще доведат до по-добри резултати. „

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.