Край! Искат съд и за 0,5 промила

0

Главният секретар на МВР Живко Коцев ще настоява законът да бъде променен и шофьорите да носят наказателна отговорност, ако седнат зад волана с над 0,5 промила алкохол, а не както досега при над 1,2 промила. В интервю за Нова тв той изтъкна, че предложението ще бъде направено, тъй като тежкият пътен травматизъм нанася безпокойство в обществото.

„Да заимстваме от европейската практика. Прагът от 1,2 промила, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция, е че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол. Ще предложим 0,5% да е прагът за алкохол у водача, след това – подсъдимост. Експертна група ще предложи строги рестрикции“, категоричен е главният секретар. 

Комисар Коцев допълни, че ще настоява за явен и видим контрол на трафика, което означава пътните полицаи да бъдат извън служебните автомобили и да оказват помощ на участниците в движението.

„Трябва да има демонстративен и системен контрол, безкомпромисен към агресивните водачи и към употребата алкохол и наркотици. Случаите на досъдебни производства за изземване на коли са 438 за август, до момента за септември са 138 – значи мярката работи“, каза още той.

Главният секретар на МВР съобщи, че е приключила проверката за шофиране с превишена скорост на началника на Пето РПУ в Пловдив, който беше засечен да шофира със 102 км/ч в града. Решението дали той ще бъде освободен ще вземе министърът на вътрешните работи, но комисар Коцев ще настоява провинилият се да подаде оставка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.