Кристиан Николов влезе в затвора, вижте колко ще лежи за убийството на Милен Цветков

0

24-годишният Кристиан Николов бе отведен в затвора снощи, за да излежи присъдата си за причинената катастрофа, при която загина Милен Цветков.

9-годишната ефективна присъда на Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, е подписана с особено мнение на един от съдиите. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд, което бе обявено вчера, предаде БТА.

Особеното мнение е на съдия Петя Шишкова. За разлика от колегите ѝ Теодора Стамболова (председател на съдебния състав) и Надежда Трифонова съдия Шишкова смята, че престъплението не е извършено при евентуален умисъл, а по непредпазливост. Тя е съгласна с мотивите както на първата инстанция – Софийския градски съд, така и на втората – Апелативния съд в София.

Според Стамболова и Трифонова Николов е действал при евентуален умисъл, пише в съдебното решение.

Шишкова посочва, че сред фактите по делото няма специфични обстоятелства, че подсъдимият ще избегне настъпването на общоопасния резултат. Затова и самонадеяността трябва да бъде изключена. Шишкова смята, че катастрофата е настъпила по непредпазливост и по небрежност.

Според нея само това, че е карал с 99 км/ч без да намалява, е единственият аргумент, който може да се изтъкне за искането на прилагането на по-тежка квалификация в закона.

Съзнаването на неизбежността на общоопасните последици е характерно за прекия, а не за евентуалния умисъл, мотивира се още Шишкова. Тя анализира доказателствата, като посочва, че Николов нито е искал да се самоубие, нито е бил в конфликт с двамата си спътници в колата. Затова и няма как да се направи изводът, че се е отнесъл безразлично към опасността от сблъска, пише в мотивите.

Фактът, че приятелят на Николов, който пътувал в колата, го е извикал по име преди удара и това е станало причина за рязка маневра, също изключва тезата за евентуален умисъл, посочва съдия Шишкова.

Според нея дали деянието е умишлено, или непредпазливо трябва да се преценява по отношение на това дали Николов е искал да удари Цветков, а не как е управлявал автомобила. Второто е нарушение на закона за движение по пътищата, мотивира се Шишкова.

Инцидентът стана на 19 април 2020 година – точно на Великден. Тогава в района на столичния търговски център „Парадайз“ джипът, управляван от Кристиан Николов, се вряза в автомобила на Цветков, който чака на светофар. В кръвта на 22-годишния тогава шофьор бяха открити 4 вида наркотични вещества. Младежът бе обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда.

В началото на март м.г. Софийският градски съд призна Николов за виновен, но не откри доказателства за умисъл. Така наказанието на младежа бе по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Присъдата на градските магистрати бе 9 години затвор и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 10 години.

Обвинението не бе съгласно и протестира решението пред втората инстанция – Софийския апелативен съд. Според прокурорите по делото престъплението е извършено умишлено и с този довод поискаха 15 години затвор за обвиняемия и доживотно отнемане на шофьорската му книжка.

На 5 декември 2022 г. обаче апелативните съдии потвърдиха изцяло присъдата на Софийския градски съд, а сега върховните съдии окончателно определиха размера на наказанието на 9 години „лишаване от свобода“, но за разлика от двете предходни инстанции прецениха, че престъплението е извършено при евентуален умисъл.

Снощи екипи на полицията и Главна дирекция „Охрана“ изведоха Кристиан Николов от дома му, където изтърпяваше домашния си арест и го отведоха в затвора. 

„Това е един много голям успех за нас, като защитници, и за прокуратурата, която се осмели да повдигне обвинение за умишлено престъпление. Не ми е известно друго такова съдебно решение за последните 33 години, така че това е сериозен пробив по отношение на формата на вината. До този момент държавното обвинение нямаше практика да повдига такова при условията на евентуален умисъл и при това положение съдът нямаше възможност да произнася подобни решения. Затова прави чест на наблюдаващите прокурори, че се осмелиха да повдигнат обвинения. КС изменя присъдата и второинстанционното решение и го признава за виновен за това, че е извършил деянието при евентуален умисъл с оглед употребата на няколко вида наркотици и това, че скоростта е превишена два пъти. Освен това, има и липса на спирачен път“, коментира адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков, цитиран от Нова тв.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.