Лаура Кьовеши: България трябва да избере добър главен прокурор – мъж или жена

0

Корупцията често може да се превърне във въпрос на живот и смърт

„В България трябва да намерите добър главен прокурор – мъж или жена. За съжаление разбрах, че идеята за жена – главен прокурор е нещо невъзможно. Може и да греша, оповергайте ме“, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София.

По думите ѝ трябва да се обясни на обществото как корупцията оказва влияние върху живота им. „Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят.“ По думите ѝ борбата с коруцията изисква превенция и санкции. Трудност създава и дезинформацията, която прави по-трудно определяното на правилно и неправилно. 

Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот. Кьовеши даде пример с Румъния, където през 2015 година в нощния клуб „Колектив“ в Букурещ при пожар загиват 65 човека, а стотици са ранени. „Тогава бях прокурор. Частна фирма дава подкупи, за да получи нужните разрешителни. Започват да правят концерти в сграда, която не отговаря на изисквания. До деня, в който избухва пожара. Започва разследване на корупция, но започва и друго дело. Трбява ранените да се закарат в болница, която да се погрижи за техните тежки рани. Оказва се, че директорите на единствената болница с подобно оборудване са го купили на завишена цена, за да се облагодетелстват. Всичко е докарано в лечебното заведение, но тази техника никога не е работила. Поради този факт 7 човека загинаха“, заяви Кьовеши. Тя добави, че не всеки път корупцията е свързана с финансови злоупотреби:

„Често пъти корупцията може да се превърне във въпрос на живот и смърт“. Понякога имам дежавю като чувам – „Борбата с корупцията е добра на теория, но проблематична на практика. Особено по време на избори“, заяви тя.

Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде, и няма страна, която да е предпазена.

Тя беше категорична, че твърденията за високи нива на корупция в България и Румъния не означава, че останалите „страни – членки  са чисти“ „Няма да пренахнем корупцията само с усилията на прокурори. Трябва да учим хората. Цялото общество трябва да бъде замесено в този процес. Важно е кой е лидерът, но обществото е това, което се бори. Мисля, че проблемът е, че хората не усещат корупцията. Мислят, че те не ги засяга, но не е така“, коментира още Кьовеши.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.