Мафията пазарува: 150 лв. стигна цената на един глас

0

Има данни цената за един глас да е достигнала и до 150 лева, каза вътрешният министър в служебното правителство Иван Демерджиев. Той добави, че има информация плащанията да се правят поетапно, една част – преди, а другата – след гласуване и посочи, че тенденцията е за по-голям натиск от страна на купувачите на гласове.

Във връзка с изборните нарушения МВР е образувало 48 досъдебни производства, коментира още министърът. По думите му броят им е повече от сравнимия период за предходните избори, като по тези случаи има и задържани.

По отношение схемите за купуване на гласове министър Демерджиев посочи, че се е засилил корпоративният вот, на много места, където има повече работници в едно предприятие, ръководителите, по думите на министъра, не се опитват, а налагат как да се гласува.

Той също така коментира, че МВР е успяло да свърже парични потоци с партии, но отказа да обяви в аванс кои са политическите сили, за да не наруши презумпцията за невиновност.

Навсякъде има сигнали за купуване на гласове, те се получават денонощно, добави още министърът. Той заяви, че през тази седмица ще има ежедневно полицейски операции, така че да се осъществи превенция в по-голяма част от територията на страната.

По повод случаите на масови сбивания в страната от последните дни вътрешният министър заяви, че години наред продължава да има подобни прояви.

„Те са естествена последица от маргинализацията на една значителна част от българското население, което вместо да бъде интегрирано, образовано, е оставено като „машини за гласуване“, които се използват на изборите, но в замяна за това получават комфорт полицейските сили да не следят за някои техни действия“, заяви министър Демерджиев. Той добави, че този комфорт в момента го няма, но „последиците от едно такова безхаберие не могат да бъдат заличени за няколко месеца“.

Във връзка с днешната акция на МВР в Казанлък и Гурково, Демерджиев каза, че тя се прави по негово разпореждане и има задържани 12 души, открити са наркотици, има данни за лихварска дейност и упражняване на принуда върху различни хора. Той добави, че подобни акции ще продължат да се провеждат.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.