„Мотикарят” отива на съд за детска порнография

0

Окръжна прокуратура – Пловдив предава на съд създателя на страницата „Мотикаря” Павел Скръчков, който бе заловен през 2017 година след мащабна акция на ГДБОП.

Полицаите бяха атакували 18 адреса в София, Пловдив, Варна, Плевен, Габрово Мизия и Троян. Първоначално бяха задържани 9 заподозрени, но част от тях разказали, че са влизали в ролята на помагачи на Павел. След арестите сайтът за порнографски снимки с деца бе затворен.

Днес Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 29-годишния Скръчков  и още трима помагачи на програмиста. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че за времето от неустановена дата в началото на месец януари 2014 г. до 18.07.2017 г. в Пловдив и на територията на Република България, са участвали в организирана престъпна група, с цел разпространяват чрез интернет порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, които не са навършили 18 години.

В хода на разследването е станало ясно, че групата е създадена с цел за получаване на доходи, като пловдивчанинът Павел Скръчков  е бил ръководител на организирана престъпна група, а останалите обвиняеми – участници.

Четиримата обвиняеми създали интернет страници, сайтове, онлайн платформи и пощенски кутии, които да използвали за легално прикриване на дейността си, свързана с държането и разпространението на порнографските материали. Те имали отлични компютърни познания и направили специални защити за платформите и страниците. На тях били публикувани снимки и видеофайлове с порнографско съдържание с момичета, които нямат навършени 18 години. Изображенията били копирани от други интернет пространства.  

През 2003 година Павел създава сайта му www.motikarq.com, като в началото там имало хумористично съдържание, но впоследствие започнали да се публикуват разголени снимки на момичета. Посетителите се увеличили, а след това и парите за реклама. Така Павел решил да продължи с разпространението на порнографските фотоси, с които е изнудвал и момичетата. Разследването срещу него отнело доста време, защото трудно се доказвали връзките на цялата група в социалните мрежи.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.