МВР призна: Оръжия на „Хамас“ открити в Ямболско

0

В България е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия, съобщи германският вестник „Шпигел“. От Министерство на вътрешните работи са потвърдили пред Нова ТВ, че има такъв случай. Разследващите ще дадат повече информация в четвъртък. 

Според източници на телевизията става въпрос за акцията проведена в Ямболско на 28 март. Тогава в автосервиз бяха намерени огнестрелни оръжия и боеприпаси, собственост на мъж – картечен пистолет, две пушки, шест револвера, две пистолета, противотанков снаряд и множество патрони от различен калибър. Също така 20 броя капсул-детонатори, детониращ шнур и метални кутии с барут. Обвиненият е с мярка „задържане под стража“.

„В южната част на България, в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на „Хамас“ срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин“, съобщи германското издание, позовавайки се на източници от Федералната служба на криминалната полиция. Някои от оръжията са частично неизползваеми поради ръжда.

Информацията за склада за оръжия е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември 2023 г. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на „Хамас“ в Европа.

В средата на месец декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните. 

Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е „заровено в торба под дърво“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.