МВР спипа Червения пират при Боянските гробища

0

МВР задържа Червения пират, за когото се предполага, че заплашвал кметове, полицаи и бизнесмени, научи bTV от свои източници. Това се е случило около Боянските гробища в София. Арестът е извършен в 20:30 ч. от служители на ГД „Национална полиция“, заявиха официално от МВР. Арестуваният се казва Илко Захариев и е от Сливен. 

Редица политици и магистрати също са получавали месеци наред заплахи в електронната си поща, повечето от тях подписани от „Червения пират“. Заплахите са от август 2023 г., като се касае за над 10 лица – представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева по-рано днес.

Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания. Самият извършител в част от мейлите твърди, че е завършил с отличие местна сливенска гимназия.

Арестуваният е признал за имейлите със заплахи към магистрати, политици и други публични личности у нас, съобщиха тази сутрин от полицията. Иззети са двата му телефона, в които са настроени около 10 пощенски кутии, от които са разпращани заплашителните съобщения.

Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно това е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Събрани са доказателства, че той е заплашвал и вицепремиера Мария Габриелвътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности. Той е автор и на бомбени заплахи в училища и молове. 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция „Митници“.

Захариев е задържан за срок от до 24 часа. Очаква се днес да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и дали ще остане в ареста за по-дълго.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.