МЗ с мерки срещу коклюша: По-ранна имунизация на бебета и безплатни ваксини за бременни

0

Министерството на здравеопазването предприема мерки срещу коклюша. Това заяви ресорния министър д-р Галя Кондева на брифинг в Министерския съвет. Те включват по-ранна имунизация на бебета, осигуряване на възможност за безплатно ваксинирани по желание на бременни в третия триместър и разширяване на обхвата на тестване срещу заболяването.

„Регистрираните до момента в страната случаи на коклюш вече надхвърлят 500 при 4 за същия период на изминалата година. Това ясно показва тенденция за епидемично разпространение“, посочи министър Кондева.

Най-засегнати от заболяването са децата. Те са над 90% от всички докладвани случаи. Сред тях като група в риск от усложнения и хоспитализация, са децата до 1 година, 84% от които са неимунизирани, поради ненавършена възраст или друга причина.

В тази връзка ще бъде извършена актуализaция на Имунизационния календар на Република България, като се допусне основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и хепатит Б при новородени да стартира по-рано, а именно от 6-та седмица. Това е абсолютно безопасно и е практика в редица държави. Наблюдения сочат, че след поставяне на първа доза ваксина при децата, се създава имунитет при около 50% от тях, а след втора доза – при около 80%.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.