Над 35 000 бездомни кучета скитат в страната

0

Над 35 000 са бездомните кучета в страната, става ясно от отчет по Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, одобрен днес от Министерския съвет. Бройката на животните е изчислена за миналата година.  

През 2022-ра броят на въведените данни в Интеграционната система на БАБХ – ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България запазва тенденция за увеличение. Това е показателно за засиления контрол на инспекторите от всички областни дирекции по безопасност на храните, казват от правителството.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20 046 броя животни, от които 4 653 броя са осиновени. Процентът на осиновените кучета в България е най-висок в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

 Преброяването им е извършено в съответствие с изискванията на Националната програма. За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя, което е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г.

Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика, което е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.