НАКАЗАН: Румен Вълка сади борчета в изсечената къпалня „Мария Луиза“

0

На мястото на отсечените през март борове на територията на къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина ще бъдат засадени нови дървета. Това съобщават от дружеството „Парк Мария Луиза“, което е собственик на имота. Зад фирмата наднича олигархът до ДПС Румен Гайтански – Вълка.

„Парк Мария Луиза“ е уведомила районния кмет на „Средец“ Трайчо Трайков, а освен конкретните 1.9 декара, според съобщението, след съгласуване с общината ще бъде възстановена цялата прилежаща гора на територията на плувния комплекс с обща площ 8 дка.

В началото на февруари кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че в района на къпалнята без разрешение са изсечени 28 дървета. Проверка е установила, че има издадено разрешително за премахване на други пет иглолистни и пет широколистни дървета.

За тях екологът на район „Средец“ е преценил, че са напълно изсъхнали и израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. На това основание кметът на района Трайчо Трайков на 26 януари е издал разрешение на собственика на къпалнята за премахването им. Вместо тях, обаче, са изсечени съвсем други дървета, а издънките са оставени.

Впоследствие Фандъкова наложи на фирмата глоба от 100 хил. лева. В санкционираното дружество участва общинската фирма „Софийски имоти“ с дял от 42%. Мажоритарният дял се държи от две фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Къпалнята не работи от 2005 г. До 2003 г. тя бе изцяло общинска собственост, но общината я включи като вноска в капитала на смесеното дружество „Парк Мария Луиза“ АД.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.