НАПРЕЖЕНИЕ: Иван Гешев проговори за „Магнитски“

0

„При разследването на изборните нарушения, в момента се занимаваме с най-ниското ниво, което няма как да води до сериозна ефективност и борба с този вид престъпления“, това каза в интервю за БТА главният прокурор Иван Гешев.

„Тези, които желаят да купуват гласове, после много често се сменят. Но тези мрежи, които осъществяват “търговията с гласове”, са горе-долу едни и същи и те не се влияят от политическата принадлежност. Това са хора, които професионално се занимават с тази незаконосъобразна дейност“, каза той.

По думите му при предходните няколко вота се случва това, което се случва на българските пътища. „Играем си на стражари и апаши.

Преследват се моторни превозни средства с мигранти, задържаме водачите и мигрантите. Това правим и с изборната престъпност“, коментира Гешев.

По повод втория списък „Магнитски“ Гешев припомни, че вече има дела в съдебна фаза или в досъдебната фаза. Според него би следвало да се приеме законодателство в рамките на Европейския съюз като регулация, което да урежда подобни казуси.

Гешев коментира и прекратеното разследване за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Според него преценката дали да се внесе обвинителен акт и дали са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение е различна и това се извършва от конкретен магистрат.

„Колегите са преценили, че към този момент няма достатъчно доказателства за внасяне обвинителен акт. Това са фактите. Всичко друго са интерпретации, които всеки е свободен да прави“, каза Гешев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.