НАПРЕЖЕНИЕ: Русия стреля по кораб в Черно море срещу България

0

Руски патрулен кораб е открил предупредителен огън срещу търговски кораб в Черно море, който е плавал към дунавското украинско пристанище Измаил, съобщи Министерството на отбраната в Москва.

Инцидентът е станал около 6:40 тази сутрин московско време с участието на „Василий Биков“, който извършвал „контрол върху корабоплаването“. От екипажа на „Сукра Окан“ не изпълнили искането да спрат за инспекция на товара за забранени стоки и се наложило да се стреля с автоматично оръжие. След спирането на плаващия под флага на Палау морски съд руска група се прехвърлила с хеликоптер Ка-29 и след огледа той продължил, описва случилото се военното министерство.

Изглежда в съобщението е объркано името на кораба – в района срещу България, за който става дума, се намира SUKRU OKAN („Шукру Окан“), произведен през 1989 г. сравнително малък кораб под флага на държавата Палау и по последни публични данни собственост на турска фирма. Същото име посочва и „Ройтерс“ с допълнение, че в момента корабът се движи на север покрай българския бряг.

Системите за проследяване на съдове в реално време показват, че дестинацията му е Сулина в Румъния.

Името му е сменяно два пъти – от „Хаджъ Абдула Томпа“ на „Шахън Кая“ през 2014 г. и след това на „Шукру Окан“.

Сулина е пристанище почти на входа за Сулинския ръкав и изобщо не е на пътя към Измаил, освен ако не се прави голямо заобикаляне през Тулча.

Какво се разбира под „забранени стоки“ руската страна още не е обявила публично след като замрази участието си в зърнената сделка и на 19 юли министерство на отбраната обяви, че ще смята за военна цел всички кораби, влизащи в украински пристанища, тъй като ще ги разглежда като превозващи военни товари.

На 21 юли започнаха и руски тренировки по превземане на търговски кораби. До края на юли руското контраразузнаване съобщи за два случая на кораби, за които имало съмнения за следи от експлозиви.

„Корабите на Черноморския флот продължават патрулирането в назначените им райони“, завършва днешното съобщение от руските военни.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.