Нов софтуер ще дири виновни за шахтата убиец

0

Нов софтуер ще нищи записите с лошо качество, на които се вижда как няколко души ровичкат в шахтата, която отне живота на 16-годишния Людмил през 2021 г. Тогава момчето стъпи върху металния капак на тротоар пред болница „Св. Иван Рилски“ в София и загина от токов удар. Това разбра „България Днес“ от Десислава Петрова – говорител на Софийската градска прокуратура.

„По делото бяха проведени действия за установяването на дейността на няколко лица около и в дадената шахта, както и за установяване на самоличността им. Видеозаписите, на които те са заснети, са с лошо качество, което прави невъзможна идентификацията на лицата“, каза за вестника Петрова.

Людмил умира по брутален начин
Людмил умира по брутален начин

Именно това стана причината за забавянето на разследването, тъй като ГДБОП не успя да изясни записа. Преди време прокуратурата възложи на отдел „Киберсигурност“, сектор „Дигитални анализи и открити източници“, да извърши компютърно-техническа експертиза, която да подобри качеството на записа, който може да се окаже разковничето в разследването. Това така и не се случи, но сега има светлина в края на тунела. Надеждата идва заради нов софтуер, с който са се сдобили разследващите.

„С оглед възможността за използване на нов софтуер за подобряване качеството на записите е назначена видеотехническа и идентификационна експертиза в Националния институт по криминалистика към МВР за изследване на приобщените по делото видеозаписи, на които се виждат лица, които извършват дейности в шахтата“, пояснява гласът на градската прокуратура в столицата.

Експертното изследване на записите вече е започнало и скоро се очакват резултатите. Разследването е белязано и от друг напредък. Открит е бил и свидетел, който е видял все още неизвестните хора, които бъркат в шахтата. Въпросният очевидец бе пуснат за общодържавно издирване преди месеци. Вече е намерен и разпитан. Неговите показания са изключително важни по случая, тъй като ще изяснят фактите около инцидента.

Боксьори от България и чужбина тренират в „Дианабад“ преди „Странджата“

Трагичният инцидент се случи на 14 февруари 2021 г. Тогава в района на столичната болница „Св. Иван Рилски“ тийнейджърът Людмил чака на червен светофар, за да пресече. Младежът е стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара на булевард „Иван Гешов“. Както си стои и чака, изведнъж пада на земята, покосен от токов удар. Въпреки бързата реакция на Спешна помощ, дошла за три минути, момчето умира във Военномедицинска академия. Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата. Тогава от ЧЕЗ бяха категорични, че нямат отношение към шахтата.

„Шахтата не е собственост на ЧЕЗ“, заявиха след инцидента официално от компанията, а главният архитект на столичния район „Триадица“ Иван Шишков подаде оставка заради нещастния случай. Все още не е намерен собственикът на шахтата убиец. Всяка институция прехвърля топката на друга и никоя не желае да поеме отговорност.

След нещастния случай единствено стана ясно, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столичната община. Въпреки това от общината се оказа, че не знаят кой е отварял шахтата. След трагедията столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината. Дали този проект е реализиран, така и не става ясно след вече минали 2 години.

Съвсем скоро разследването на прокуратурата ще бъде готово. Единственото, което се чака, е изясняването на записите от новия софтуер. Дали Людмил ще получи справедливост, или ще се повтори историята с Веселин, който умря от токов удар при допир на фонтана на „Графа“ (виж каре), тепърва предстои да стане ясно.

1 бон глоба за смърт на „Графа“

На 3 май 2005 г., около 23 ч., младият мъж Веселин потопи ръцете си във фонтана и умря на място от токов удар. Впоследствие бе изяснено, че причината за смъртта му е изгнилата изолация на проводниците, захранващи с електричество изхвърлящата вода помпа и осветлението на дъното на фонтана.

Фонтанът на "Графа" взе живота на Веселин
Фонтанът на „Графа“ взе живота на Веселин

Делото се разглеждаше от Върховния касационен съд четири пъти, като при три от тях съдът го връща на предходната инстанция. Подсъдими за смъртта на мъжа бяха Васил Каменов, изпълнителен директор на пазари „Теменуга“, стопанисвали площада, бившият управител на „Общински пазари“ Георги Зенгинов и директорът на фирма „Крам комплекс“ Симеон Кралев.

В крайна сметка през 2011 г. ВКС призна за виновен и осъди на 1000 лева глоба Васил Каменов, а останалите двама бяха оправдани на всички инстанции.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.