Новини за „Барселонагейт“: Запорираха сметки и имоти на бащата на „Мис Бикини“

0

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев, който е баща на манекенката Борислава Йовчева, станала известна като обитателката на къщата в Барселона, заради която испанската полиция започна разследване за пране на пари и я свърза с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Йовчев дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение откъде ги притежава. Това установи проверка на сайта BIRD в Имотен регистър и Агенцията по вписванията. Наложената от НАП възбрана е станала в края на 2021 г., почти година след публикацията на “Ел Периодико”, която извади наяве разследване на испанската прокуратура. От постановлението за обезпечителни мерки на НАП, издадено на 16.11.2021 г., става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Това съответства на дяловете му в испанската фирма Ema BG S.L. За да обезпечи това вземане, НАП запорира имотите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лв.

Българското разследване на „Барселонагейт“ беше образувано едва през ноември 2020 г. Наскоро в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев обясни, че проверките се бавят заради съдебните власти на Кипър. От Кипър прокуратурата чакаше правна помощ за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

Припомняме, че случаят „Барселонагейт“ е един от казусите, за които бившият премиер Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение какво е свършено за дългия период, в който се води разследването. То е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари.

Разследването е свързано с две фирми в Барселона, през които са минали големи парични потоци с неясен произход, за да купят луксозен бутик и внушителна къща, свързани с Йовчева. Според справка на испанската полиция, получена наскоро в МВР и огласена от медиите, средствата за тези вложения – над 5 млн. евро, нямат ясен произход. Следите на парите, според испанските власти, може би водят към Бойко Борисов. След като испанският вестник „Периодико“ публикува разследването си по темата, къщата и бутикът смениха собствеността си. Според испанските служби Йовчева е напуснала страната.

На 21 януари т.г. в интервю за БНТ главният прокурор Гешев обясни, че до месец-месец и нещо ще приключат разследванията, свързани с Борисов – не само „Барселонагейт“, но и това за кюлчетата и пачките в чекмеджето. Повече от 2 месеца по-късно и двете разследвания са все така висящи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.