Ново поскъпване: Трапезата ни струва 102 лева

0

Ново поскъпване на храните се забелязва в края на лятото. В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция изненадващо най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда, съобщи Нова.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци – при краставиците увеличението за седмица е с близо 18%. От борсите до щанда продукти като прясно мляко поскъпват с над 50%.

„На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко предлагане“, заяви Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година.

„От предходната година досега имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40%. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100%. В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи“, посочи Цветан Цветков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 наблюдавани продукта за последната седмица поскъпване на едро има при 21, 3 са без промяна, а при 8 има спад, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата.

Миналата седмица пъпешите са поскъпнали с 0,7 на сто до 1,41 лв. за кг, а дините са поевтинели с 2,6 на сто до 0,75 лв. за кг. Ябълките от внос поскъпват с 1,6 на сто до 1,95 лв. Лимоните вдигат цената си с 1,4 на сто до 3,00 лв. за кг. Доматите са поскъпнали със 7,5 на сто до 2,58 лв. за кг.

Пилешкото месо поскъпва с 0,9 на сто и се предлага по 6,57 лв. за кг. Оризът скача с 3,8 на сто и се търгува по 3,30 лв. за кг. Лещата прибавя 1,7 на сто до 4,20 лв. за кг. Захарта поскъпва с 1,2 на сто и се продава по 2,44 лв. за кг, а брашното тип 500 – с 2,2 на сто до 1,42 лв. за кг. Олиото скача с 3,9 на сто и се търгува по 2,94 лв. за литър в пластмасова бутилка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.