Окървавена София: Бабаитите в БФС се запънаха, оставки няма, Емо Костадинов показа средняк

0

Ръководството на Българския футболен съюз (БФС) съжалява за погромите в центъра на София по време на мача на националите с Унгария, но няма намерение да подава оставка. Това се разбра часове след завършилия 2:2 двубой от евроквалификациите. Цялото внимание бе насочено към протеста на фенове с искане за оставката на президента на БФС Борислав Михайлов. Той все още не е коментирал темата, но пък приближени до него дадоха да се разбере, че Михайлов няма намерение да се разделя с властта си.

На този фон вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов демонстрира просташко поведение след мача. Някогашният любимец на нацията размаха среден пръст на феновете излизане от стадиона и показа абсолютен непукизъм към кървавите събития в центъра на София. Той заяви, че не знае за какво са се събрали хората и добави, че УЕФА е взела най-правилното решение срещата да се играе при закрити врати.

Погром

Мачът бе предшестван от неуспешните опити на БФС да го прехвърли извън София. Оправданието бе, че тъй като фенове на различни отбори се готвят да протестират срещу Михайлов, може да има сблъсъци. Първо идеята бе мачът да се играе в Пловдив, но се окажа, че на тамошния стадион „Колежа“ се правят ремонти. След това се заговори за Кърджали, но и тази организация пропадна. Пред угрозата от служебна загуба и може би по-сериозни санкции за българския футбол, се взе решение да се играе на националния стадион „Васил Левски“, но без публика.

В четвъртък следобед периметърът бе отцепен от полиция и жандармерия. Привечер започнаха да се събират хиляди фенове, а сблъсъците с полицията започнаха малко след началото на мача и продължиха до късно вечерта.

Из улиците около стадиона бе организиран истински погром – бяха подпалени коли и кошчета за боклук, по униформените бяха хвърляни павета и бутилки. Десетки фенове бяха арестувани, много от тях – бити от полицията. По данни от четвъртък вечерта ранените сред простестиращите са над 20. Пострадали са и петима полицаи.

„Ние какво да направим“

След като обстановката започна да се успокоява, ръководителите в БФС напуснаха стадиона един по един. Пред медиите Йордан Лечков заяви, че съюзът няма вина за случилото се.

„За мене това не е нормална обстановка. Но не сме я продиктували ние. Протестите са срещу нас? Какво трябва да отговоря? В момента днес играе националният отбор. Не играят Лечков и Боби Михайлов. Боби Михайлов беше на вратата, така ли? Или Лечков игра?“, заяви той.

Лечков бе попитан и за безпрецеднтното обединение на фенове на „Левски“ и ЦСКА, които сканидараха срещу Михайлов. Бившият футболист сви рамене и заяви:

„Аз какво мога да направя“.

Сблъсъците около стадиона почти съвпаднаха и с паметната за българския футбол дата 17 ноември. На този ден през 1993 г. националният ни отбор надигра Франция и се класира на световното в САЩ, където стигна до четвърто място – най-голямото постижение в историята. Авторът на победния гол през 1993 г. Емил Костадинов също бе на стадиона. В момента той също е част от ръководството на БФС.

„Съжалявам много, че така е станало. Не мисля, че по този начин трябва да се изразяват. Кръвта е много лошо нещо, но можеше и да е много по-лошо“, заяви Костадинов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.