Оперираха пребития Християн, един от биячите остава в ареста

0

Християн Пендиков е бил опериран във Военномедицинската академия (ВМА) за стабилизиране на долната челюст, съобщиха от Министерството на отбраната.

Операцията е извършена изцяло от екип от специалисти на отделение „Орална хирургия“ на ВМА с ръководител д-р Атанаска Чешмеджиева.

Състоянието на пациента е стабилно, без опасност за живота. Християн Пендиков остава за лечение и наблюдение в болничното заведение.

Секретарят на българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари. В петък той беше транспортиран с правителствения самолет „Фалкон“ от Република Северна Македония в България и настанен във ВМА. При приемането на Пендиков в болницата медиците констатираха множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст, съобщиха тогава от Министерството на отбраната.

София реагира остро на нападението и поиска решителни мерки от Скопие за борба с омразата в Северна Македония срещу етническите българи там и страната ни. Във Външно министерство бе привикан македонския посланик Агнеза Руси Поповска, а на посещение у нас дойде и външният министър на РС Македония Буяр Османи.

Междувременно вътрешното министерство на РСМ съобщи, че е задържала нападатели на 21-годишния Християн Пендиков, а съдът в Охрид определи мярка за неотклонение от 30 дни на един от биячите – 24-годишния Алия Спасевски. Той е нанесъл в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков. Биячът е професионален състезател по жиу жицу и член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“, участвал в професионални състезания и носител на множество награди от тях.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.