Основателите на Airbnb загубиха $3 млрд. само за ден

0

Най-големият еднодневен срив в историята си претърпяха акциите на платформата за споделено настаняване Airbnb, след като тя обяви, че очаква по-слабо търсене през летния сезон, съобщават световните агенции.

Акциите загубиха 12% от стойността си, а съоснователите на компанията – 3 млрд. долара от богатството си. Всичко това – в рамките на 24 часа.

Airbnb имаше много силни години преди пандемията, като някои собственици (включително – в България) специално закупуваха жилища с цел краткотрайно отдаване под наем. Противоепидемичните мерки и натискът на хотелската индустрия за по-голяма регулация обаче удариха по растежа на платформата. След 2021 г. изглеждаше, че с възстановяването на международните пътувания ще се върне и търсенето.

Според собствените оценки на Airbnb, обаче, през ключовите летни месеци няма да има такъв интерес, какъвто от компанията биха желали да видят.

Според анализ на платформата през втората четвърт от годината ще има по-малко резервации и то на по-ниски цени, защото потребителите са все по-слабо склонни да плащат скъпо. Средната цена на нощувка към момента не бележи ръст спрямо 2022 г., а растежът на приходите е най-ниският от две години насам. Според някои анализатори е нужно даже поевтиняване, за да се върне търсенето.

Това не е музика за ушите на инвеститорите. В резултат акциите се сринаха с 12% до 113 долара, което е най-ниската цена от три месеца и е резултат от най-голямото еднодневно спадане, откакто Airbnb е публично търгувана компания. Тя дебютира на борсата при около 20% по-висока цена на акция.

Пикът пък беше през февруари 2021 г. – 217 долара на акция, тоест в момента сме свидетели на 50-процентов срив спрямо него.

От друга страна: Според някои експерти пазарът е реагирал твърде рязко на новините от Airbnb. Bernstein все още са на мнение, че „най-доброто тепърва предстои за компанията“ и си струва да се притежават нейни акции.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.