ОСТРО ВЛИЗАНЕ: Иван Демерджиев нападна съда и прокуратурата заради мигрантите

0

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев остро нападна съдебната власт и бившите управляващи за трагедията със загиналите 18 мигранти и проблемите с трафика на бежанци.

„Един от основните хора, замесени в тази ситуация, довела до този изключително тежък инцидент, е получил два пъти по пет месеца със споразумение с прокуратурата и съдът ги е акумулирал и му е дал общо 5 месеца. Той ги излежава тези пет месеца и месец по-късно извършва това престъпление“, заяви министърът пред журналисти във Варна.

„Е, как да се борим с тези хора?! Ние сме го заловили няколко пъти, ние сме го предали на правосъдието. Защо се пита полицията, а не се питат другите отговорни институции какво направиха те, за да предотвратят този случай“, изрази възмущението си Демерджиев. По негови думи, ако не беше слючила прокуратурата споразумение със задържания за трагедията с мигрантите, той нямаше да бъде на пътя.

Той постави и въпроси във връзка с охраняването и строежа на граничната бразда. “Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата. Но никой не си задава въпроса каква е оградата на тази граница.

Защо за 10 години никой не обезпечи 110 км от 250 км на границата? Никой не си зададе въпроса защо пътищата по границата не бяха оправени? Защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?“, попита Демерджиев.

Той е категоричен, че въпреки липсата на кадри “има добри резултати”.

И направи сравнение: през 2021 г. са съставени три досъдебни производства за каналджийство в Бургас. За 2022 г. до февруари 2023 г. – те са 170.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.