Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

0

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ, заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление, припомни д-р Тотев относно документа, с който се преформатира дейността на ТЕЛК комисиите.

„То просто е неработещо“, категоричен е д-р Тотев. „Не мисля, че това е начинът държавата да реши този проблем.“

Сдружението на общинските болници е изпратило свое мотивирано становище по темата. В момента се подготвя и жалба, която другата седмица ще бъде заведена в съда, уточни болничният директор в предаването „Преди всички“.

„Идеята е да защитим лечебните заведения, които управляваме.“

„Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този етап“, коментира д-р Неделчо Тотев. По думите му е налице обективна невъзможност да се прилагат новите разпоредби за медицинската експертиза.

„Трудът в България е право, не задължение. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите трябва да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха категорични – просто си вдигаме чуковете и си отиваме.“

„Трудно е, когато живеете в София, а трябва да се явите на ТЕЛК в Ямбол или Пазарджик. Дори да е само по документи, трябва да отиде човек, който да ви занесе набора от изследвания и всичко, което изисква самият ТЕЛК за освидетелстване. Най-добре е да се явиш на комисия по местоживеене.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.