Падение: Борислав Сарафов остава на поста до края на октомври

0

Изборът на нов главен прокурор да се проведе на 26 октомври, реши в сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Очаква се датата да бъде утвърдена окончателно от разширения на състав на т.нар. правителство на съдебната власт в четвъртък. Дотогава на поста ще е Борислав Боби Сарафов…

Изтеглянето на вота за след четири месеца дава достатъчно време на парламента и представителите на съдебната власт да подменят състава на ВСС. Така ще се блокира възможността хората, избрали Иван Гешев, да изберат и неговия наследник на поста.

Вотът ще е сериозен тест за съдебната реформа заради очаквания на обществото и европейските партньори на страната да започне нормализация в работата на държавното обвинение

На 12 юни ВСС уволни Гешев като главен прокурор заради заплахата му да „измете политическия боклук“ от Народното събрание, а президентът Румен Радев издаде указа за освобождаването му на 15 юни.

Седем дни след обнародването на президентския указ в Държавен вестник, което се случи във вторник, ВСС е задължен да открие нова процедура за избор на главен прокурор.

Пленумът на ВСС ще проведе четири заседания до 20 юли, на които кадровиците ще могат да предложат кандидатури за главен прокурор. До 3 август ще се предоставят концепции на кандидатите, а след това започва ваканцията на ВСС.

На 19 септември ще бъдат изготвени докладите за професионалните и нравствените качества на кандидатите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.