Пълен ужас! Последната катастрофа с мигранти: Стар, неизправен, претоварен микробус с шофьор с без книжка

0

Общо 46 души са пътували в товарния микробус с мигранти, който катастрофира вчера на автомагистрала „Тракия“. Превозното средство било с капацитет за товар от тон и половина, но общото тегло на хората вътре било близо три пъти по-голямо – около 3,5 тона. Това съобщиха на брифинг от Районна прокуратура в Стара Загора. 

Претовареният микробус спукал задна лява гума, което довело до отклоняването му към дясната мантинела, като превозното средство станало на практика неуправляемо. Микробусът бил стар и в недобро техническо състояние. Все още обаче се очакват окончателните данни от техническата експертиза. 

Двамата обвиняеми по случая, в който загина един човек, а 31 бяха ранени, били наети от трето лице, за да подпомогнат превоза на мигрантите срещу общо възнаграждение от 20 000 лв. След като се съгласили, били взети от въпросното трето лице с личния му автомобил и закарани до фаталния микробус. Те са направили самопризнания. Самоличността на въпросното трето лице е установена и са предприети действия по призоваването му, а двамата са признали вината си. 

Двамата водачи на бусовете пък били неправоспособни и криминално проявени, стана ясно още от брифинга на прокуратурата.

Освен това имало връзка между катастрофиралия бус и намерения празен край Перник.

По първоначална информация мигрантите са платили по 3000 евро, за да бъдат преведени от Турция до Сърбия. Доказателството, че са достигнали до Сърбия било снимка на място, която се пращала на каналджиите в Турция и едва тогава се плащала обещаната сума, каза районният прокурор Боряна Димитрова.

Мигранитите, тръгнали от Истанбул, били около 120 души. На час-два от българската граница напуснали автобусите и тръгнали пеша. Със себе си носели сгъваеми стълби, изчакали да се стъмни и преминали българо-турската граница с помощта на стълбите. Водачите от Турция оставали с тях през цялото време. В България вървели пеша 3-4 дни до достигане на асфалтов път в област Бургас. Там били качени от двамата обвиняеми, които са от Стара Загора.

От прокуратурата отчитат, че трафикът на мигранти неимоверно се усилва, вероятно заради подобряването на атмосферните условия. В Турция се намират около 4 млн. мигранти, напомниха още от обвинението и изтъкнаха, че трябва да се подобри охраната на границата, защото „нещата започват да излизат извън контрол“. 

Според държавното обвинение зачестилите случаи на заловени нелегални мигранти говорят за действащи организирани престъпни групи у нас, срещу които трябва да се предприемат по-адекватни и навременни мерки. Подобна теза поддържа и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Вчера общо три буса с мигранти бяха установени на територията на страната. Шофьорите и пътувалите в два от тях успяха да избягат, докато едното превозно средство катастрофира и един от пътниците загина. Други 31 бяха ранени, от които в момента 9 се намират в болница без опасност за живота. Отделно рано тази сутрин имаше нови две полицейски гонки с мигранти – единият край Ихтиман, другият в Харманскийско.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.