Първо в Podlupa.bg: Ето го кандидата на ГЕРБ за военен министър

0

Генерал Атанас Запрянов е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър на отбраната. Генералът бе гласен за поста и в проектокабинета на проваления Николай Габровски, научи ексклузивно Podlupa.bg.

Запрянов е роден на 16 април 1950 г. в с. Драгойново, област Пловдив. Завършва Висше народно военно училище „В. Левски” като магистър инженер – профил „Свързочни войски“, Военна академия по свръзките „Будьони” в Санкт Петербург, Русия като магистър по „Военно дело“, както и Генерал щабен факултет на Военна академия „Г. С. Раковски”.

В периода от 1988 г. до 1995 г. заема различни длъжности в Управление „Свързочни войски” на Генералния щаб на Българската армия. В периода 2002-2003 г. е назначен за началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, а от 2003 до 2006 г. изпълнява длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите. През 2003 г. получава военно звание генерал-лейтенант.

От юни 2006 г. до март 2010 г. е назначен за военен представител на България във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС в Брюксел.

За времето на кадровата си военна служба е награждаван с различни ордени и медали, включително орден „За военна заслуга – I степен”. Бил е и заместник-министър на отбраната.

В периода от януари 2019 г. до декември 2021 г. е председател на борда на Съвета на директорите на Европейската агенция по отбраната в състав директори по въоръженията на страните членки на ЕС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.