Петков призна кога и защо ще развалят сглобката с ГЕРБ-СДС

0

„Присъствието на украинския президент Володимир Зеленски ще се пази в конфиденциалност, само Министерски съвет знаят. Всичко друго е спекулация и нарушаване на протокола на риска.

Ако Зеленски е в страната ще се радвам да го видя отново. И двамата имаме добри спомени от Киев и ще можем да продължим нашия диалог. Откакто не съм премиер не съм разговарял с него, но съм говорил с хора от екипа му“, това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков. 

„С идването му в България ще покаже, че страната ни е стабилна и нашата роля в Европа е от огромно значение.

Искам да опровергая поредните лъжи, които чета в социалните мрежи, че България ще изпраща хора в Украйна. Но пък можем да им помагаме с военна помощ и интеграция към членство на Европейския съюз (ЕС). Една такава подкрепа от нас е важна за тях. 

За да се случи една среща трябва и двете страни да я искат. Академик Николай Денков може да каже кой пръв е поискал такава среща“, поясни Петков в сутрешния блок на bTV. 

Той говори и за отношенията между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и кога може да се развали „сглобката“: „За някои въпроси се движим много добре. Днес очаквам да минат няколко решения – към външната политика нещата са по-лесни.

Чуваме се непрекъснато по телефона с Бойко Борисов и останалите лидери. Но не сме направили ежеседмичната среща, да си поставим ангажиментите и да ги изпълним.

Правим стъпки напред, но не мога да се похваля с дисциплина. Но моят апел и надежда е, че това ще се случи бързо. 

Трябва да отворим всички регулатори и да видим всички позиции. Като че ли още ни липсва дисциплината. Надявам се ГЕРБ да направят стъпка напред и срещите да станат регулярни.

Това още не се е случило. Ние сме в пълна готовност това да се случва всяка седмица“. 

„Има няколко регулатора, които срокът изискваше бърза координация. Имаме първоначална договорка за бързо излъчване на хора, ние вчера се срещахме с част от хората, които те предлагат. С Димитър Радев водихме сериозен разговор и аз го харесах, видях устрем, както и че няма да забавяме влизането в еврозоната.

Крайното решение не е взето за БНБ. Аз казах личното си мнение. 

Даниел Лорер не е обсъждан за тази позиция. Ние мислехме, че за еврокомисар ролята му щеше да бъде важна и от значение. 

Водихме разговори с Иванка и експертите от нашата коалиция също се срещнаха с нея. Тези регулатори са по-важни дори от правителството.

Сроковете са по-дълги. От това зависи какво ще бъде бъдещето на България“, поясни съпредседателят на ПП. 

„Това правителството има смисъл ако докарва резултати за хората. Няма да крепим нещо, ако не виждаме резултатите, които се постигат. Ако видим, че нещата не се движат в правилната посока ние веднага ще вдигаме червения флаг„, каза Петков.

Той коментира и новината, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се откаже от имунитета си: „Искам да поздравя Бойко Борисов, че направи тази стъпка вчера.

Това е истинската стъпка. Призовавам комисията да заработи и членовете да започнат да идват“. 

За бюджета искам да кажа две важни неща. До април имаше ужас каква голяма дупка се е отворило от нашите 7 месеца управление, оказа се, че бюджетът е на плюс. Второто нещо – проектобюджетът на Асен Василев се оказа добър. 

Референдумът на „Възраждане“ е незаконен. България не може да подлага под въпрос международни въпроси.

И всички от „Възраждане“ го знаят. Не мисля, че някои българин се страхува да има евро в портфейла си. Те се страхуват да няма поскъпване на стоките.

Чули ли сте някоя държава да е пострадала от приемането на еврото. Виждаме Хърватска колко по-добре се чувстват, след като приеха еврото“, допълни Петков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.