Пловдивски съветници избягаха от работа в услуга на Георги Гергов

0

Пловдивският общински съвет не успя да заседава днес поради липса на кворум. Извънредната сесия бе поискана от 20 местни парламентаристи с една единствена точка – да се коригира абсурдното решение от 19 декември. В центъра на казуса са дружествата „Пълдин Туринвест“, „Международен панаир – Пловдив“, както и варненските акции във втората компания – морският град иска да ги премести в първата чрез апорт, което бе увеличило контрола на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов в Международното изложение (как точно – виж илюстрацията), пише вестник Сега.

 Решението от 19 декември според юристи е правно неиздържано, поради което 20-те поискаха то да бъде коригирано, с цел категорично да се пресекат апетитите на бизнесмена – чрез него общината хем следва да одобри на предстоящото акционерно събрание на „Пълдин Туринвест“ приема на варненските акции, хем после да се противопостави. Идеята на 20-те, всъщност, бе заседанието бе да се проведе на 5 януари. Председателят на съвета Александър Държиков (ГЕРБ) го насрочи обаче за първия работен ден от годината – и се сбъднаха прогнозите, че това реално би провалило заседанието.

90 минути след първоначално обявения час присъстваха едва 19 души. Липсваха хора от доста групи, включително сред 20-те – но основно от ГЕРБ и „Автентична лява БСП“ (съветниците от БСП – Пловдив са със свалено доверие от централното ръководство заради връзките с Гергов). Именно тяхната коалиция задвижи през декември колелото в полза на Гергов, макар през ноември да бе гласувано обратното. Техният бойкот днес засилва съмненията, че сесията нарочно е била насрочена веднага след празниците. Основателни са и подозренията, че от месец и половина зад кадър се работи в режим „спешен порядък “ в полза на бизнесмена – защото през ноември съветът наистина се произнесе срещу мераците на Гергов, но постепенно настана преобръщане. (Ноемврийското решение гласеше община Пловдив да не се съгласява с местенето на варненските акции, като задължи кметът Здравко Димитров да се противопостави, ако все пак то бъде направено; с декемврийското бе одобрено местеното, но по някаква причина остана и задължението на кмета да се противопоставя – което именно доведе до нуждата от ново заседание; а междувременно Гергов бе изтупал от праха контраоферта – дава на общината парцел от Панаира за нуждите на местната опера, а тя се съгласява варненските акции да бъдат апортирани в „Пълдин Туринвест“).   

В залата днес присъстваха граждани, там бяха Христо Иванов и Ивайло Мирчев от ДБ, както и социалистът Иван Петков (представител на централното ръководство на БСП). Всички те искат община Пловдив да запази позициите си в Панаира, макар отдавна да са рехави. Иванов обясни пред медиите, че окончателното харизване на Изложението би било илюстрация за руското влияние и корупцията у нас. Граждани пък добавиха, че общината не бива да обслужва корпоративни интереси.

За разлика от предишните две бурни сесии, присъства и Здравко Димитров. Граждани му казаха да се обади на колегите си от ГЕРБ да дойдат, той отвърна, че всеки им има телефоните и може да позвъни.

В края на екшъна ДБ започна да събира подписи за нова сесия – на 9 януари, малко преди акционерното събрание на „Пълдин Туринвест“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.