Политическа нумерология: Какво разкриват номерата на партиите за местния вот

0

Веднага след като в Централната избирателна комисия приключи процедурата по изтегляне на номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местния вот на 29 октомври, представителите на формациите направиха първите си коментари. 


Лидерката на БСП Корнелия Нинова с широка усмивка заяви, че №1 е добър знак за социалистите на предстоящия вот, а заместникът ѝ Кристиан Вигенин добави: „Нашето мото в тази кампания е „За по-добър живот“. Вярвам, че след тези избори ще бъде положена основата за по-доброто бъдеще на БСП“. Според него дори Господ им е помогнал с този номер, но добави, че силните не се плашат от номерата. От ГЕРБса доволни от жребия, като депутатът Тома Биков напомни, че 7 е божественото число. „Номер 7 свързваме с Бог. Това е божественото число и се надяваме, че е за добро. Но ако разчитахме на числата, най-вероятно нямаше да сме спечелили нито едни избори. Ние винаги сме предпочитали да се изявяваме като политици, не като нумеролози. За нас номерът няма значение, има значение нашите членове и симпатизанти във всички населени места, на които разчитаме за категорична победа на тези избори, която да сложи край на тази политическа нестабилност, в която живяхме в последните 3 години“, добави Биков.

Кандидат-кметът на Велико Търново от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Йордан Терзийски също заяви, че в коалицията виждат добър знак в отредения номер. „Изключително късметлийски номер, лесно се помни. Сигурен съм, че числото ще ни донесе късмет. То показва баланса между нас и „Демократична България“. Това число ще ни доведе до победа“, убеден е Терзийски. ДПСсъщо потърсиха смисъл в номер 57. „57 е числото, което символизира следното: измина един много тежък период за местната власт, много тежък период за гражданите на нашата страна. Има нужда от ново начало и това ново начало ще бъде поставено с това нестандартно число. Крайно време е да спрем да се противопоставяме. Арената на битките да е арена за ново начало, въвеждането на новите технологии, новите възможности в местната власт“, каза депутатът от Движението за права и свободи Сезгин Мехмед.

Филип Станев от „Има такъв народ“ пък свърза номер 21 с филма, донесъл купа „Волпи“ за най-добър актьор наШон Пен – „21 грама“. „Знаете, в източните религии и особено в тибетските това е числото на просперитета, на бъдещето, на успеха, на благоденствието. Има и един такъв филм; за тези, които се интересуват от кино, „21 грама“ – толкова тежеше човешката душа. А колко ще тежи вотът на местните избори, това ще решат българските граждани“, обясни Станев. Той обаче изтъкна, че в партията на Слави Трифонов не искат да влизат в някаква невероятна мистика и да търсят скрити послания. Кандидатът за кмет на София от „Възраждане“ Деян Николов пък бе категоричен, че в партията на Костадин Костадинов не вярват в номерата. „Знаете много добре, че те бяха въведени заради това, че електоратът на ДПС не може да се ориентира в интегралната бюлетина. Ние сме за премахване на номерата. Смятаме, че всеки един български гражданин трябва да може да прочете името на партията, за която гласува. От тази гледна точка за нас №42 не значи нищо“, заяви той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.