Политиците лишиха българските пенсионери от сита и щастлива Коледа! Вижте как се грижат за възрастните в Англия    

0

Иска ми се да разкажа на уважаемия български читател на вестник „Ретро“ как английските пенсионери посрещат Коледа. Ще се върна назад във времето, за да припомня думите на Джонатан Суифт, който твърди, че са: „Малко хората, които могат да живеят нормално в днешния ден“.

Да продължа и с чиста съвест да кажа, че английските пенсионери наистина живеят в днешния ден, т. е. живеят достойно и спокойно. Думите ми се потвърждават от факта, че заради повишението на цените на три транша през 2023 г. английските пенсионери получиха по 300 паунда, през декември всеки получи по 500 паунда. Всичко това говори за правилна социална политика на Великобритания и чудесно отношение на властта към пенсионерите.

Ако сега посетите тази страна, ще усетите празничния дух на Коледа. Във всяко населено място вече е запалена коледната елха, а в центровете са се настанили коледните базари. Улиците греят, нагиздени с красива коледна украса. Чисти, осветени, грабват погледа с бляскави звезди, елхи и чудни коледни мотиви. Няма дом, сграда без украса. Цели домове са опасани със светещи лампички. Мигащите, преминаващи ту в червено, жълто, синьо, зелено светлинки допълват коледната картина. На входните врати са окачени коледни венци. Вървиш по улиците и усещаш коледния дух. В магазините коледно намаление на цените.
Пенсионерите с листче в ръка пазаруват за празника и пълнят количките. Мнозина са планували да прелетят до САЩ, до Италия, до Франция, Германия, Австрия. Вървя из улиците, срещам се с напълно непознати хора, усмихваме се и се поздравяваме с „добър ден“. Разбираш, че в тази страна управляващите са осъзнали, че животът на всеки човек трябва да бъде много повече от приятен, че човешкият живот не е нито цел, нито средство, а право на всеки! Те се съобразяват и дават това право.

Пиша тези редове и вярна на себе си, не мога, макар и с болка, да не направя сравнение с българските пенсионери. Усещам, че нещо ме стяга за гърлото, но няма да премълча, че тези хора, тази Коледа получават една огромна лъжа. Първо, че няма пари, а след това още по-голяма, че пенсиите им ще се увеличат от юли – вече средата на годината? Спестяват от първото полугодие, за да бъдат излъгани 2 млн. пенсионери, че пенсиите им се увеличават всеки месец. Ще лишите от увеличение тези с максималните пенсии, няма да дадете увеличение на хората с непълен трудов стаж и ще баламосате останалите с жалки трохи, които ламята „Инфлация“ отдавна е изгълтала?

Докога ще поставяте българските пенсионери в ситуация на вечно чакащи и надяващи се най-после да проявите разум, разбиране, спазване на закона и конституцията и дадете на тези хора изработените, полагащите им се пенсии? Никога няма да го направите, защото градите единствено своето лично щастие и подсигуряване до 9-о коляно.

Погледнете коледната украса в столицата. Що за измишльотини са това? Навярно костенурките са олицетворение на тромавото ви некадърие? Не забравяйте, че колкото и да се облажвате, никога не ще станете достатъчно богати, за да откупите стореното зло! Титлата, славата временно придават блясък, но на хора с достойнство, загубилите това ценно качество са презрени. Жалко, че учейки, пребивавайки в страни като Великобритания, не сте разбрали и научили най-важното – как добре живеят хората в тях. Запитахте ли се поне веднъж къде е светлината, надеждата в очите на хората, които 34 години газите и лишавате от най-необходимото като една светла, сита и щастлива Коледа например? Боже милостиви, дай този желан, достоен живот най-после на всеки български пенсионер!
 
Валерия Стефанова, Лондон  

 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.