Политолог разкри с какъв хитър ход ГЕРБ ще пуснат ПП и ДБ по пързалката

0

Либералите в България, особено сега, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. 

Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло. И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите, коментира пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.

Той смята, че Паметникът на Съветската армия е „много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката ДБ и ПП“, защото за тях е „жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини“.

„Ако вместо дневния ред статукво – промяна, наложиш дневния ред изток – запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно. Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно. 

Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята в тези избори, второ – пускат тебе по пързалката. Защото много хора казват – аз не понасям ГЕРБ, но няма да гласувам за теб, защото ти си всъщност един хипертрофиран вариант на ДБ. Кой губи от това?“

„Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена“, коментира Първан Симеонов.

Според него може да се прави аналогия с кампанията ГЕРБ – БСП от 2017 г., „с ярката поляризация“, когато по думите му много хора се уплашиха, че БСП може да победи и гласуваха за ГЕРБ, а други обратно – гласуваха с анти-ГЕРБ добавка.

„Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът като види везната, излиза и я наклонява в едната посока, решава ребуса“, заяви политологът.

Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея, отбеляза още Симеонов.

„Това, което става с БСП, не е най-доброто. Там има почти очевидни процеси. БСП напоследък са специалисти по оцеляване. Те могат да разчитат на важна роля след изборите. Може да се окаже, че БСП са именно онзи диспечер, който може да реши управленския формат.“

Винаги в ситуация с два коня някой се опитва да играе третия кон и „Възраждане“ са в изключително добра хранителна среда в момента, включително с целия сюжет, който ще се предложи около войната, Паметника на Съветската армия и т.н., подчерта в анализа си Първан Симеонов.

„Не е добре за обществото такива сюжети да припламват, но съм сигурен, че главните говорители на тези сюжети ще го предложат за пореден път така, че всъщност да постигнат обратен ефект и да консолидират отсрещния лагер. Откакто се помня, все махат Паметника на Съветската армия.

Аз имам известен проблем с едностранчивостта на тълкуванията около този паметник, както и около паметника на американските летци в София. Много повече нюанси трябва да има. Имам и личен проблем с тази битка с паметници.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.