Последният другар на Людмила Живкова – Дамян Дамянов, угасна в хоспис

0

Синът на червеното величие Райко Дамянов – Дамян, е починал вчера, забравен от всички в столичен хоспис, научи Lupa.bg. Прикован на легло след тежък инсулт, Дамян отнесе в гроба последните тайни на приятелката си от детинство Людмила Живкова.

Дамян Дамянов е единственият човек, бил министър на културата в рамките на ден в правителството на Андрей Луканов. В последно време обаче философът беше прикован за леглото и не можеше да се грижи сам за себе си.

След като припаднал заради инсулта на терасата в дома си, престоял там на студено повече от денонощие. След като го изписали от Втора градска болница, синът на първия зам.-министър председател на Министерски съвет по времето на Тодор Живков, си дал сметка, че никога повече няма да може да стъпи на краката си, защото са парализирани. От там директно го преместили в хосписа.

Дамянов твърди, че в зората на демокрацията бил подложен на репресия от новата власт заради близките си контакти с фамилията на Тодор Живков. Принудили го да продаде жилището си в центъра и да наеме квартира. След дълго търсене изборът му опира до гарсониера на пъпа на София. Същевременно много врати за работа му биват затворени буквално под носа, само защото е син на Райко Дамянов. За да оцелява се наложило да разпродаде семейните реликви.

Дамян е син на Райко Дамянов, виден функционер от годините на социализма у нас. Роденият през 1903 г. в село Гиргини, Габровско, политик е бил член на Политбюро на ЦК на БКП, секретар на ЦК на БКП, първи заместник-председател на Министерския съвет, а като председател на Бюрото на НС според тогавашната конституция – дори и държавен глава на НРБ от 1950 до 1954 г.

Синът му Дамян беше един от малкото останали членове на най-вътрешния кръг на висшата комунистическа номенклатура.

Още като дете е прекарвал времето си с Владимир и Людмила Живкови, ходил е на почивки заедно с Мара Малеева и Тодор Живков и имаше огромен запас от уникални спомени не само за избраните хора на тоталитарния режим в онези години, а и за официалните и неофициалните срещи и разговори на баща си с исторически личности като Сталин, Хрушчов, Мао, Берия, Ким Ир Сен.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.