Посмали, Манго: Министърка се отплесна с българска космическа агенция

0

Българска космическа агенция ще има. Това смело обеща таман покрай преговорите за нова сглобка министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Виждаме, че трябва да инвестираме в иновации, но иновациите ще доведат до добри инвестиции. Искаме да привличаме стратегически инвеститори в определени сектори, които отговарят на умната специализация на нашия актив като държава, и по този начин да създаваме наистина добра предпоставка да бъдем привлекателна дестинация за инвестиции“. Така министърката, прекарала половината си работно време в командировки зад граница, очерта стратегията на Министерство на иновациите и растежа (МИР).

„Инвестициите у нас нарастват. Инвеститорския интерес се увеличава. Ние можем да бъдем добро място и привлекателно за всяка една голяма компания, която изберем дори. За миналата година преките чуждестранни инвестиции са в размер на 7,4 млрд лева, продължи да бълнува Стойчева.

В периода, който е свързан с мандата на това правителство и на този екип в МИР имаме сертифицирани 23 проекта за инвеститори на стойност 510 млн. лв. и над 2000 работни места. В момента в процес на разглеждане са над 40 проектни предложения от инвеститори за повече от 6000 работни места“, посочи тя.

„Имаме едни от най-добрите IT специалисти“, каза Стойчева. Българска космическа агенция ще има. Ние стартирахме работна група, която ще работи по стратегията за нея. Има български компании, които са млади, но с пробивни технологии и решения.

Те откриха първата, най-голяма космическа лаборатория във военноморско училище във Варна и правят магистърска програма. Те и подобни техни партньори ще бъдат част от работната група за създаване на такава космическа агенция. Не е мечта. Миналата седмица имахме разговори със Space X, които казаха, че са впечатлени от интереса, от възможностите, от сътрудничеството, които ние им оказваме.

Това е новата визия и посока, в която МИР ще работи активно – за създаване на активна връзка между науката и бизнеса, посочи министърът на иновациите и растежа в оставка. Тя обясни, че у нас няма почти никаква безработица, имаме икономически растеж, но тази година се забелязва известна стагнация на пазара на труда.

„Изкуственият интелект е част от нашето ежедневие. Той не може да бъде избегнат и управлява голяма част от процесите“, посочи Стойчева. „Лукойл“ не получават никакви средства за иновации. Не е подписан договор с компанията и не е финансиран проект, обясни тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.