ПП страхове: Явор Божанков се изплаши от предсрочни избори

0

Неприемливо е, че Борисов говори с такава лекота за избори. Ако нещо постигнахме за тези месеци, то е да дадем спокойствие и перспектива на държавата и да успокоим народа. А Борисов казва – щом е така, да отиваме на избори в София, в държавата. Ако той е готов да каже на софиянци, на цялата България, на партньорите ни в Европа, че всичко, което сме постигнали, той ще го хвърли в канала буквално, защото не може да си преживее егото – така да бъде. Той няма да ни уплаши със сигурност, нито пък ще ни сгъне.

Така изрази страховете си бившият социалист, сега депутат от ПП-ДБ Явор Божанков пред bTV.

Напрежението не е излизало извън зоната на ескалация от началото на кабинета и неговото естество е такова – непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение.

Абсолютно безумие е да пратиш държавата отново на избори заради позицията външен министър, допълни той.

Това министерство е важно, защото има няколко причини за съществуването на този кабинет и най-големите от тях са външно-политическите цели, които сме си поставили – Шенген и еврозона. Така че, ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика – премиер, външен министър, председател на външната комисия в НС. Те искат да носят цялата отговорност и за нас е най-лесно при един евентуален провал с Шенген да кажем – ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел, обясни Божанков.

Ротацията е много ясно определена още при самото сформиране на кабинета. Мария Габриел и Николай Денков ни предлагат доклад с оценка за работата на всеки от министрите.

Записано е, че акад. Денков става вицепремиер, може да е с всеки ресор, обясни Божанков.

Така, както Борисов се намеси в този разговор за министерските договорки, излишно според мен, така и в СОС. Всъщност Васил Терзиев е жертва на нараненото его на ГЕРБ, че са изгубили изборите, допълни депутатът. Той обясни, че е бил част от комисията, която е разследвала безопасността на машинния вот и той е доказан като работещ и безопасен. ГЕРБ, ДПС и ИТН го отмениха, а след това техните представители в ЦИК осакатиха машинния вот. Когато говорят за флашки – къде точно ще си ги пъхнат – в ухото, в джоба, къде ще ги занесат. Машините са обикновени глупави принтери, която човек пуска в урната и след това човек брои. Машината няма никакво значение. В момента те се оплакват от собственото си дете – те създадоха този хаос, коментира Божанков.

Не трябва да се прави никакъв компромис с фигурите, които ще бъдат излъчени за ВСС, категоричен бе депутатът от ПП-ДБ. Той разказа, че в момента в групата им отчитат като грешка подкрепата, която са дали за Десислава Атанасова за КС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.