Предизборна репресия в Podlupa.bg: Христо Ковачки ударен по доноси на Мая Манолова и Кирил Петков – не дал пари за вота

0

Бизнесменът Христо Ковачки е проверяван от европрокурори по донос на Мая Манолова и Кирил Петков заради най-древната причина – не дал пари за кампанията за вота на 2 април, разкри ексклузивно източник от върховете на политиката пред Podlupa.bg. Друг повод за атаката е прикриване на машинации, свършени по времето на кабинета „Петков“.

Предизборната репресия набира скорост. Броени дни преди поредните парламентарни избори в България предизборните атаки на „Продължаваме промяната“ навлязоха в решителната си фаза.

Малко преди да бъде разпуснато 48-ото Народното събрание Мая Манолова написала до Европейската прокуратура сигнал срещу Христо Ковачки за злоупотреба с европейски средства по програми на ЕС, свързани с екологичното равновесие и ограничаване на вредните емисии.

Манолова решила да подаде този сигнал, тъй като Христо Ковачки… отказал да финансира нейното сдружение за предстоящите избори.

След като няколко пъти устата социалистка лично посещавала бизнесмена и водила разговори за пари, на които получила отказ, упорстването й продължило – Мая Ма изпратила свои емисари да просят пачки за изборите, но и те били порязани.

Паралелно със сигнала на Мая Манолова в Европейската прокуратура се получил и втори сигнал от дежурния сигналист Кирил Петков, в който се твърди, че дружествата, ръководени от Ковачки, са използвали и съставили документи с невярно съдържание и по този начин са присвоили няколко милиона евро за изграждане на пречиствателни централи (филтри) за парникови емисии.

Вярната на Кирил Петков бухалка, наречена Европейска прокуратура, мигновено образувала наказателно производство чл. 321 и чл. чл. 212 от Наказателния кодекс, но за да размие липсата на каквито и да е доказателства по делото и най-вече отговорността, включила десет дружества на територията на цялата страна като потенциални екозамърсители, злоупотребили с европари.

Редакцията на Podlupa.bg научи още, че става въпрос за прикриване на далаверата на Кирил Петков, чието правителство преподписало договора с ЕС за базата на вредните емисии, ратифициран през 2019 година от правителството на Бойко Борисов.

Сега вместо контрактът да бъде оценен и преразгледан, тъй като данните, взети за анализ, са със стар период, Асен Василев и Кирил Петков го преподписали и така узаконили неизгодна сделка за държавата, която ще доведе до затваряне на централите.

А ето и официалната позиция на ТЕЦ-овете, ударени по поръчка на „Промяната“:

Всички енергийни дружества, които бяха обект на проверки през изминалата седмица, заявиха публично, че оказват пълно съдействие на разследващите органи и по надлежния ред им предоставят цялата изисквана документация и информация.

Нито едно от дружествата не предостави по-подробна информация относно проверките публично, но редица представители на ръководствата им заявиха открито, че няма какво да крият и не се притесняват от резултатите от извършваните проверки.

„Вярваме в компетентността на българските и европейските институции! Вярваме във върховенството на закона и занапред ще продължим да оказваме пълно съдействие в хода на проверката!“, заявиха от Топлофикация Перник.

„Няма от какво да се притесняваме, всичко в работата ни е изрядно!“ каза Юлиян Семерджиев от ТЕЦ Марица 3.

„Спокойни сме и нямаме никакви притеснения за провеждащите се действия“, бяха ясни от ТЕЦ Русе в позиция до медиите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.