Приключи и второто дело за разменените бебета

0

До месец Темида ще се произнесе и по второто дело за разменените бебета. Това каза адвокат Тодор Мангъров пред „България Днес“ след вчерашното заседание, което се оказа и последно.

„Делото приключи. Сега Софийският градски съд трябва да се произнесе в рамките на един месец. Разпитаха свидетели, близки на семейството, което представлявам, които потвърдиха мнението на вещите лица. А именно, че майката и семейството й са страдали и продължават да страдат заради тази размяна. Точно това заключиха и експертите, които направиха психологичните експертизи на семейството, което представлявам“, споделя адвокат Мангъров и допълва, че чакат решението на магистратите.

Случаят с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разигра в края на декември 2022 година. Нечуваната досега каша в АГ „Шейново“ започна, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето не е нейно, след като го гледа над два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина – детето не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати. Едното дело, което се води от адвокат Стоян Стойков, вече приключи, а сега се очаква и по това да има решение в кратък срок.

 Болницата вече веднъж осъдена

Другото дело се води от адвокат Стоян Стойков и приключи на първа инстанция. 100 бона обезщетение трябва да изплати АГ „Шейново“ на семейството, което отглеждаше чуждо бебе над 4 месеца. За майката бяха присъдени 60 хиляди, а за бащата 40 бона.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.