ПРИЗНАНИЕ: МВР (не)търсило Братя Галеви

0

МВР не е използвало всички предвидени от закона средства при издирването на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на въпрос от депутата от ДБ-ПП Божидар Божанов.

Оказва се, че досега не са били ползвани трафични данни, за да се установи местоположението на издирвания Христов. МВР обяснява, че до март 2021 г. законът не е им е давал това право. Дори и след законодателната промяна обаче МВР не е отправяло такива искания към мобилните оператори, пише още в отговора на министъра.

Вече няколко седмици МВР и прокуратура не могат да дадат отговори кога и как починалият Ангел Христов е влязъл в България, въпреки че се издирва от 2012 г. Беше извършена и аутопсия на тялото, според която той си е отишъл, вследствие на „остро разстройство на коронарното кръвообращение“.

Преди дни бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че не вярва Брат Галев да се е прибрал в България, за да почине до близките си. „Убеден съм, че Христов не е престоял дълго време в страната. Става въпрос за няколко дни. Минал е през шенгенска граница най-вероятно. Вероятно е минал през Гърция. Не е трудно човек с фалшив документ за самоличност да влезе“, заяви Демерджиев.

Веднага, след като се разбра, че Христов е починал в България прокуратурата е образувала две разследвания по случая. Първото ще установява причините за смъртта. Второто разследване е за подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това. До момента държавното обвинение не съобщава какво се случва с тези досъдебни производства.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.