Проект: Петорка ще разследва висшите във властта за корупция

0

Ако погледнем етимологията на думата корупция, тя означава развала, разпад, гнилост на тъканите.  Когато тази корупция обземе високите етажи на властта, този разпад обладава самата идея за държавност.  Твърде дълго време диагнозата в България е поставена и твърде дълго време лечението се бави. Една от причините е, че лекуващите сами трябва да администрират горчивия хап върху себе си.

С това  публицистично изявление правосъдният министър Крум Зарков обяви проектозакон, одобрен за пореден път от служебния кабинен, който е за противодействие на корупцията на лица, заемащи висши публични длъжности. С него се създава орган, който да преследва корупцията като я разследва. „Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги  разследва  за корупционни престъпления и само за тях. Ще се съсредоточи там, където наистина боли“, заяви Зарков. 

Той направи уговорката, че за да  избегнат обичайните обвинения, че за едни и чадър, а за други бухалка,  тази комисия ще бъде съставена по различни от досегашните начини. Тя ще бъде от пет члена, които ще се избират от парламента, от президента и от върховните съдилища.  Тя няма да има постоянен председател, всеки един от петимата ще бъде председател за една година в общия им петгодишен мандат. 

Под ръководството на петорката ще работят разследващи инспектори. Много от тях щели да дойдат от сега действащата КПКОНПИ. Те трябвало да се организират така, че всички политици, които се кандидатират оттук нататък, за да заемат високи длъжности и да разпределят публични средства, ще бъдат практически поставени под специално наблюдение. 

Зарков припомни, че това е законопроект, който веднъж е бил внесен в парламента и е минал на първо четене. Да се надяваме, че следващото Народно събрание ще стигне до края на законопроекта и тази комисия ще ни отърве от болестта, която ни пречи да вървим напред. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.