Проговори дядото на загиналото в Русе дете: Майка му не го хранеше, живееше в нищета

0

3-годишното дете, загинало при пожар в Русе, е било недохранено и е живеело в нищета, каза дядото на детето Драгомир Ковачев пред NOVA. Ковачев разказа, че той и съпругата му са се опитвали да поемат грижите за детето, но майката не е била съгласна. Дори е избягвала контакт със социалните.

„Той не беше добре гледан. Изглеждаше слабичък. Ние се грижихме за него, дохранвахме го, купувахме му нови дрехи, защото ходеше все със стари“, каза дядото на момченцето.

Той отрече инцидентът да е бил причинен от взрив на бойлер, каквато версия се появи вчера. Според него пожарът е тръгнал, след като няколко запалки умишлено са били оставени в стаята, в която е било детето.

„Стаята беше пълна с дрехи и кашони, като клошари. Мисля, че 5-6 запалки са били оставени умишлено там“, смята той.

Според него дори и с помощта на институциите, фаталният край не е било възможно да бъде предотвратен.

По думите на съседи на семейството, социалните служби вече са отнемали детето от майката веднъж.

Съседите разказват, че са чували често детето да плаче, защото е било оставено само. Имало е случаи, в които са го виждали на терасата. От страх да не падне, са се опитвали да му се скарат, за да го уплашат и то да се върне обратно.

Майката и бащата са живели на семейни начала до преди около месец.

Съученик на бащата, който познава майката покрай работата си на таксиметров шофьор, разказа, че неведнъж тя е оставяла детето само. Дори, когато е било на по-малко от годинка.

„Неведнъж сме я возили. Разбирахме, че оставя детето самичко. Тръгваше нанякъде и се връщаше след много време. Бил съм свидетел един път, в който явно остави детето само вкъщи и го следеше по видео връзка. Имаше оставен телефон. То беше на около годинка и си стоеше само в леглото“, разказа мъжът.

Той определи майката като безотговорна. И каза, че не е бил изненадан от инцидента.

Трагедията се разигра около 15:30 ч. в сряда, а 35-годишната майка е била открита от служителите на Второ РУ два часа и половина по-късно – около 18 часа.

Една от версиите бе, че детето е загинало в следствие на взрив на бойлер, но официално потвърждение за това няма. Момченцето е било оставено само в жилището. Пристигналият първи на мястото полицейски екип, е открил детето в критично състояние. Служителите на реда са занесли буквално на ръце 3-годишното момче в болницата. Опитите на реаниматорите да го спасят обаче са останали неуспешни. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.