Производител алармира: Вносна стока се представя за българска

0

Спадът при производството на български плодове и зеленчуци е над 10 пъти. За това алармират от овощари и настояват за спешни мерки от страна на държавата.

Според производителя Димитричка Търпанова от Тутракан спадът е вследствие на секторните политики и заради неустойчивото производство. „Един производител е принуден да отглежда стари сортове, защото не може да си позволи да закупи и да подмени с нови селекции овощните видове. В България влиза страшно много евтин внос, а тази година имаме тежки поражения от мраза, реколтата е слаба. На тези, производители, на които са им останали череши, трябва да им се сложи цена от 5-6 лева, но не сме оптимисти, че ще успеят да получат тази цена за останалата им реколта, защото от страните в и извън ЕС у нас влиза отпадналото от техните сортиращи линии“, обясни тя.

По думите ѝ това, което ще се изхвърли, се внася на българския пазар. „Това унищожава възможността българските производители на получат по-добра цена. Можете често да видите вносна стока с етикет за българска, включително си позволяват и правят опити да внесат такива стоки в търговските вериги. На пазара никой не може да ви гарантира, че продукцията е българска, а и цената не може да ви ориентира. Ранни сортове череша почти няма да има, при масовата цената ще е 5-6 лева“, заяви производителят. И алармира за високо предлагане на замразени плодове от Украйна.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.