Прокуратурата се ската от делото срещу Костадин Костадинов

0

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се яви в Софийския районен съд, за да продължи наказателното дело срещу него. В съда дойдоха и двама свидетели. Прокуратурата обаче не прати представител. В случая това не е пречка процесът да продължи, но няма кой да защитава обвинението. А то е такова, че ако вината на Костадинов се докаже в съда, той само ще бъде наказан административно с глоба.

За този тип дела НПК казва, че за заседанието се призовават прокурорът и обвиняемият, но неявяването на страните, които са редовно призовани, не е пречка за разглеждане на делото. Така и съдът даде ход на делото срещу Костадинов.

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в тв предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. „Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, обяви прокуратурата.

Наказателното дело срещу лидера на „Възраждане“ дълго стоя на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет. През лятото процесът беше възобновен от Софийския районен съд и насрочен за днес, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

Досега по делото са проведени 4 заседания, а процесът е спиран 2 пъти заради имунитета на Костадинов.

Свидетелите, които днес се явиха, са Станимир Пеев, шеф на Държавния резерв, както и Йовка Димитрова, пиар на „Възраждане“.

Държавното обвинение обаче не дава вид да държи да води това дело, тъй като нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в следващото, нито в сегашното 49-о поиска имунитета му.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.