Протестиращи искат Паметникът на съветската армия бъде демонтиран (СНИМКИ)

0

Нов протест с искане за демонтаж на Паметника на съветската армия и преместването му в музей. Причина за недоволството, е предвиденото днес честване на Деня на победата, което ще се проведе на същото място. Преди два дни разбитата с чук плоча под него беше възстановена от БСП-София. 

„Ясно е, че е това е паметник, построен от българския народ. Както за тук, така и за Бузлуджа си имаме документи. Самият надпис беше почупен от вандал”, каза пред NOVA Борис Цветков от БСП-София.

„Този паметник няма никакво бъдеще. Няма нито една дума от надписа, която да е вярна”, твърди финансистът Мартин Заимов.

Шествието „Безсмъртния полк“ извървя маршрута си храм-паметника „Александър Невски“ до паметника на Съветската армия, въпреки забраната на кмета на София Йорданка Фандъкова. Участниците в него заявиха, че няма да се откажат, въпреки че очакват провокации, но няма да блокират движението и да се движат по основни булеварди.

Участниците в шествието носят български и руски знамена, както и флагът на СССР.

Пред паметника на Съветската армия, освен участниците в шествието, са се събрали и хора, които се противопоставят на агресията на Русия в Украйна и на цялостната политика на Кремъл. Те настояват за събарянето на паметника на съветската армия.

В момента двете групи са разделени от кордон от полицаи.

Снимки: Агнес Методиева, lupa.bg 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.