Работа, работа, работа… 30% от кравите ни – виртуални

0

Животновъдите, които се заканиха да простират за по-големи субсидии в деня на местните избори – 29 октомври, първо да елиминират фактора „виртуални животни“. Около 30% са „виртуалните крави“ – такива, които не са на определен фермер и се броят по няколко пъти.

Това заяви земеделският министър Кирил Вътев пред бТВ.

През седмицата няколко организации на животновъди обявиха, че излизат на протест, защото земеделското министерство не изпълнило обещанието да им изплати компенсации заради загубите, които търпят от войната в Украйна. Става дума за големи стопанства, за които има таван на помощите от 250 000 евро. В споразумението си с протестиращите земеделци преди месец правителството се ангажира да премахне тавана.

„Таванът на компенсациите засяга 92 ферми и не е вярно, че не са получили и стотинка от началото на годината. Те искат още пари“, каза министърът.

Вътев увери животновъдите, че ще получат добавката към компенсациите си, но първо трябва да се получи разрешение от Еврокомисията. В противен случай България ще влезе в наказателна процедура, ако изплати парите, без одобрение.

„Чакаме всеки момент писмен отговор от ЕК. Преговорите бяха много тежки и продължителни. Но на последния ни разговор в Люксембург получихме пълна подкрепа за отпадането на прага по т.нар. „украинска помощ“ от 250 000 евро“, обясни той.  И увери: Парите ги има, около 32 млн. лв., заделени са.

От 20 септември, когато бе подписано споразумението с протестиращите земеделци, до момента са им платени над 500 милиона лева компенсации, помощи и субсидии.

„Фонд „Земеделие“ работи денонощно, като картечница за милиони е“, каза земеделският министър.

Според него някои от земеделците „са загубили чувството си за мярка“. Ако са големи земеделски производители, те ще са силни на пазара и няма да претендират за по-голямо подпомагане от  държавата, отбеляза земеделският министър.

По отношение на дългогодишния проблем с измамите с виртуални животни Вътев съобщи, че вече е направена проверка.

„Оттук нататък проверките за налични животни, които се субсидират, ще се правят във всички животновъдни обекти, за да няма прехвърляне на животни през нощта и да се броят по няколко пъти“, коментира министърът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.