Работници скочиха в защита на въглищните централи

0

За втори път тази седмица работещи в държавните мини и топлоелектроцентрала в комплекса „Марица Изток“ излязоха в петък на автошествие по важни пътни артерии в Стара Загора и областта в защита на работата си и използването на въглища.

Автомобилите тръгнаха сутринта от паметника на св. Иван Рилски в Раднево, преминаха през града и се отправиха към Нова Загора, където движението беше блокирано. По-късно попречиха на движението към главния път Стара Загора-Димитровград, който е и подстъп към автомагистрала „Тракия“.

Исканията на протестиращите са да се премахне задължението въглищните електроцентрали да купуват парникови квоти заради изхвърляните от тях вредни емисии, което оскъпява произвеждания от тях ток и го прави непродаваем на борсата.

Това реално няма как да стане, защото е поет от държавата ни ангажимент по международни договори.

Според работещите в държавните дружества това изискване за ТЕЦ трябва да отпадне до изграждането на завод за улавяне на въглеродните емисии. Този проект обаче все още е само идеен и изобщо не е ясна рентабилността си, стойността, откъде ще се намерят пари и в какъв срок може евентуално да заработи.

Протестиращите също така са против изграждането на слънчеви централи на терени от мини „Марица Изток“, които според концесионния договор за ползване на земния ресурс след рекултивацията трябва да останат земеделска земя или гори.

Те настояват и да не се либерализира пазарът на ток за битовите потребители, защото това щяло да доведе до непосилни сметки за ток.

От 1 юли обаче правителството ще покрива разликата в определена от него за бита цена на тока и тази, постигната на свободния пазар, за да не се стига именно до повишение на сметките на домакинствата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.