РАЗСЛЕДВАНЕ за кандидат-кмета на Варна: Бащата на Благомир Коцев върти схеми под шапката на РУМНО

0

Бащата на компрометирания кандидат-кмет на Варна Благомир Коцев, известен като топ длъжник в морската столица, е милионер от мътните години на прехода, направил състояние на гърба на държавата в сянката на зловещото РУМНО!

Варненският тарикат Рубин бута синчето за кмет…

Таткото Рубин Коцев и съдружникът му Чавдар Ангелов от бизнес династията „Хоризонт” стават милионери по бързата процедура именно по време на т.нар. „преход“. Краят на социализма ги заварва на престижни позиции във ВТО „Енергоимпекс”. Това е единственото външно-търговско дружество на Министерството на енергетиката.

По времето на соца външнотърговските ни дружества бяха изцяло под патронажа на Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУ-ГЩ), наричано неофициално РУ-МНО (РУМНО) и на Първо Главно Управление (ПГУ) на „Държавна сигурност“.

Една от задачите на „Енергоимпекс” е да осигурява доставки на въглища и нефт от съветските републики, както и петрол от Либия. Във Варна „Енергоимпекс” захранва с въглища държавния ТЕЦ основно от украинските пристанища с осигуряването на цялата логистика на товарите за превоз с въглевози по море, пише „Рикошет“.

Рубин Коцев рано-рано се усеща, че със социализма е приключено и бързо се ориентира в новата капиталистическа ситуация. Той напуска престижната държавна фирма и започва частен бизнес с колегата си Чавдар Ангелов, който става негов съдружник.

С тях тръгват и част от експертите им. Новите капиталисти привличат в бизнеса си и спедитори от „Деметра”, с които са работили, и застават на входа на държавния ТЕЦ-Варна. Рамо на Рубин Коцев удря и Апостол Димитров, с когото са в близки отношения още докато той е търговски представител в Одеса.

След завръщането си в България Апостол Димитров, бивш Първи секретар на ОК на ДКМС, става председател на ГС на БСП и председател на ОбС, а след това депутат и член на Комисията по досиетата.

По това време през ТЕЦ-Варна минават по 9000 тона въглища дневно, и то от един специфичен вид от Украйна. Коцев и съдружникът му Чавдар Ангелов са единствените, които разбират от това и автоматично се превръщат в монополисти, като прекарват през частната си фирма стотици хиляди тона от Украйна за държавния ТЕЦ-Варна. Това обяснява разследващият журналист Григор Лилов в книгата си „Най-богатите българи”.

Рубин Коцев е съсобственик на „Ахилеос Маритайм Ентърпрайз“ ООД заедно с Чавдар Ангелов. Фирмата е корабен оператор и превозва въглища от Украйна и Русия. „Ахилеос“ работи с 4 кораба, които плават под чужд флаг – „Берген“, „Линден“, „Нордем“ и „Бодем“.

Фирмата е вписана и в регистъра на митническите агенти с постоянно издадено разрешение. Дружеството притежава 4,53% от акциите в „Инвестбанк“, а също така и 20% от капитала на „Транзитна зона“ Варна, пише Григор Лилов.

Ето такъв фамилно обременен с далавери е кандидатът на ПП за кмет на третия по големина град в България. Какво ли ще се случи, ако, да пази Господ, наистина стане кмет?

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.